Петър Телчаров от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: В моя екип всеки зависи от работата на другия

04.10.2019 г.6 мин.


Как да ръководиш хора, така че работата да тече по възможно най-добрия начин? Как да създадеш обстановка на колегиалност и доверие? Днес в рубриката на Инженер.bg Един работен ден на...“ на гости е Петър Телчаров – програмист на машини с ЦПУ, който ръководи екип от 20 човека в Либхер-Транспортейшън Системс Марица. Вижте какво ни разказа той за динамичното ежедневие в производствените звена на компанията.


Здравейте! Бихте ли се представили на читателите на Инженер.bg?


Здравейте! Казвам се Петър Телчаров. Преди 11 години започнах работа в Либхер-Транспортейшън Системс Марица като механик. Към момента съм ръководител на производствена група.


Какво е образованието Ви?


Средно специално – технолог-програмист на машини с ЦПУ.


Как започва Вашият работен ден?


На монтажната линия. Там разговарям с екипа, който ръководя. Първо се виждам с всеки поотделно, за да знам как се чувства и дали е в добра кондиция. След това заедно обсъждаме какво се е случило от началото на смяната и разпределям предстоящите им задачи. Ако има някакъв проблем, анализираме причините и преценяваме как можем да реагираме.Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?


Основната ми задача е да осигуря безпроблемно протичане на производствения процес. А това включва: материална обезпеченост – всичко, което е налично, да се използва по предназначение, а което не е – да се поръча; организиране на човешкия капацитет и един от най-важните аспекти – безопасност на работа.


В ежедневието ми се налага да работя с Excel и други информационни програми, да изписвам продукция, да отчитам дейностите за деня, да поръчвам материали и мн.др.


С какво тези дейности са важни за фирмата?


Ако аз съм си свършил правилно работата, моят екип ще е изпълнил плана си, поставен спрямо фирмени цели. Така аз и моитe хора допринасяме за цялостния успешен процес в компанията.


За колко човека отговаряте към момента? Разкажете ни повече за тях.


Към момента ръководя около 20 човека. И мога смело да кажа, че хората ми се сработват идеално. Ако възникнат някакви междуличностни конфликти, ги решаваме на момента. Естеството на нашата дейност е такова, че всеки зависи от работата на другия и е недопустимо да има напрежение и неразбирателства.


Следвам принципа, че един екип е толкова добър, колкото е добър най-слабият му член. Затова се стремя да развивам всички, така че да няма слаби.


В моя екип има както специалисти със средно образование, така и висшисти. Когато сред тях има някой по-амбициозен, по-упорит и по-можещ, аз го подкрепям да се развива в компанията. По този начин много момчета са израснали в йерархията. Съблюдавам техните интереси и желания, и когато има подходяща свободна позиция, предлагам съответния служител.


Вярвам, че на всеки, у когото има желание, трябва да се даде шанс. А и те са моят екип – трябва да се грижа за тях и да ми имат доверие.


Как въвеждате новите служители в работата?


Първо, всеки нов служител преминава задължително обучение по безопасност, заводски инструкции и фирмени правила. След това му съставям 5-седмичен план за обучение и го прикрепям към някой от опитните специалисти. Следя за развитието му и споделям с мениджъра на производството как се справя – понякога сменяме плана в движение.


Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?


Защото е динамична – всеки ден е различен от предходния. А аз не харесвам монотонното ежедневие.


Освен това ми харесва да работя с хора и да създавам екипи, които да работят като такива.


Какво си казвате в края на работния ден?


Предвид работата и позицията ми е трудно да дефинирам кога настъпва краят на работния ден. Понякога се налага да се координирам с колегите по телефона, настъпват промени в задачите и след като си тръгна от работното място, но те оказват влияние на общия процес. Затова и се налага да съм на разположение за допълнителна организация.


Доволен съм, когато съм си свършил добре работата.Повече информация за Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД
https://www.liebherr.com/int/bg/bgr/bulgaria/about-liebherr/locations/liebherr-in-bulgaria.html