Инж. Константин Костадинов от MTG: „Работата в Алуком ме предизвиква да научавам нови неща всеки ден“

09.04.2019 г.5 мин.

In Macedonian   In Serbian


Инж. Константин Костадинов е технолог в Леярен цех на един от заводите на доказания български производител на метални отливки Метал Технолоджи Груп - Алуком в гр. Плевен. Екипът ни се срещна с него в рамките на „Национални дни на кариерата“ в Габрово. Как протича един негов работен ден в завода? Какво ново предстои? Как ще протече Стажантската програма 2019 в Алуком? Научете от ексклузивния ни разговор с инж. Костадинов в следващите редове...

 

Г-н Костадинов, вие сте технолог в един от заводите на българска компания от международен мащаб. Бихте ли споделили с нас какво включват вашите отговорности и как протича един ваш работен ден?

 

Заводът е специализиран в машинно леене на алуминиеви детайли под ниско налягане и с противоналягане на всички сплави, базирани на AlSi в съответствие с EN 1706. Като технолог в цех Леярен работата ми изисква да следя за технологиите и режимите на леене. Също така, отговарям за контрола и пуска на нови съоръжения и машини. Ежедневната ми работа включва проследяване на процеса и съдействие при внедряването на нови изделия в производството; анализ на производствените резултати в сътрудничество с отдела по качество и производствените супервайзори; определяне и поддръжка на параметрите в процесите на механична обработка, както и разбира се, мониторинг на качеството на продукта.


Вие сте възпитаник на Технически университет – Габрово. Как наученото в университета ви помага в работата?

 

Да, завършил съм Мехатроника в Технически университет – Габрово. Специалността ми няма нищо общо с леенето, но много бързо навлязох в работата. Работя в Алуком от две години, всеки ден научавам и се сблъсквам с нови неща. Мога да кажа, че специалността, която завърших, разширява кръгозора ми и ми позволява да си върша работата по-ефективно.

 

В момента тече кампанията по набиране на кандидати за стажантската програма на Метал Технолоджи Груп. Бихте ли споделили със студентите, какви специалисти търсите в Алуком и какво ще изисква тяхната работа при вас?

 

В момента търсим стажанти за цех Леярен - технолог, който да създава технологии за леене на алуминиеви сплави и инженер-химик, който проектира и организира изпълнението на предписаните в технологичната документация химически процеси при леене на алуминиеви сплави. Също така, бихме искали да привлечем и инженер по електроника за Електромеханичен отдел, който ще отговаря за техническото обслужване на оборудването с ЦПУ.


 

Как протича стажантската програма при вас?

 

Стажантите при нас преминават през всички цехове и през всички звена, включително отделите Конструктивен, Леярен, Механична обработка и т.н. Запознават се с абсолютно всички звена, за да може всеки от тях да добие представа къде най-добре би паснал със своите знания и умения, както и да има възможността да разбере къде условията и работата биха били най-благоприятни за него.

 

И за финал, бихте ли споделили какво ново предстои при вас?

 

В момента внедряваме три нови машини. Те позволяват да се лее както под ниско налягане, така и с противоналягане. Ще започнем с леене под ниско налягане, но впоследствие ще използваме и технологията с противоналягане. Разликата е чисто технологично по отношение на изделията. Освен машините, с които работим, имаме и ренгенов контрол - ренгенова кабина, в която преглеждаме детайлите за дефекти, а това ни позволява да контролираме процеса и да произвеждаме изделия с постоянно високо качество.

 

Повече информация за дейностите и възможностите за развитие в Метал Технолоджи Груп АД, бихте могли да намерите на www.mtgbg.com и в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Метал Технолоджи Груп АД
mtgbg.com