TL лагери на NSK удължават двойно експлоатационния живот на машините във фабрика за производство на хартия

27.07.2020 г.7 мин.

   


Сферичните лагери на NSK с TL технология все по-често се използват в хартиената индустрия, тъй като производителите на машини и на хартия търсят увеличение на експлоатационния живот и продължителността на безотказната работа. „Уникалните технически характеристики на лагерите TL (Tough and Long life) на NSK са доказали, че предоставят по-голяма издръжливост на тангенциални напреженията, като следователно намаляват пукнатините по вътрешната гривна, и водят до два пъти по-дълъг експлоатационен живот от този на конвенционалните лагери със стандартна термична обработка“, съобщиха за Инженер.bg от NSK България.


Сферичните лагери от серията TL са специално проектирани за секциите на машините за хартия, където преобладават повишените температури, включително сушилни цилиндри, календрови валове, маркиращи и перфорирани валове. Лагерите са разработени като решение на конкретен проблем: при пукнатини по вътрешната гривна. „Този проблем се среща често при сушилните цилиндри (включително „Янки“ и календровите цилиндри), където парата преминава през кухата ос на вала, за да го загрее. Тук шийката на вала се разширява по-бързо от лагера, което прави сглобката по-стегната. С нарастването на напрежението по вътрешната гривна на лагера, в резултат на центробежните сили, започват да се появяват пукнатини“, поясниха от българския офис на NSK.


Високите температури при машините за производство на хартия също така водят до други предизвикателства за лагерите. Например наличието на топлина понижава вискозитета на смазката, като намалява живота на лагера, а появата на деформации на материала води до негативни последици за стабилността на размерите.


„Дори използването на процедура за бавен старт чрез постепенно увеличаване на температурата да е в състояние да предотврати подобни проблеми, това е възможно да отнеме няколко часа, а фабриките за хартия не могат да си позволят загуби от непроизведена продукция и непостъпили приходи. Вместо този подход, правилното решение се крие в добре обмисления избор на лагери“, коментираха от компанията.


За да противодейства на ефектите на температурата, NSK анализира механизма на появата на пукнатини по вътрешната гривна и разработва метод за оценка на здравината, който впоследствие довежда до създаването на собствена TL технология.


Стоманата, използвана в тези лагери, се насища с въглерод чрез специален метод на термична обработка, като по този начин се постига както висока твърдост на повърхността на лагерните пътечки, така и геометрична стабилност при високи температури. Най-важното тук е, че якостта на вътрешната гривна е увеличена достатъчно, за да издържи по-добре натоварването по периферията, дори при температури до 200 °C.


Устойчивостта на вътрешните гривни, отговарящи на TL показателите, е по-висока от устойчивостта на вътрешните гривни, изработени от стомана с бейнитна структура или лагерна стомана. А твърдостта на повърхнините на търкалящите елементи е по-голяма от твърдостта на същите от стомана с бейнитна структура или закалена стомана. Тези фактори са основата на способността на TL лагерите да осигуряват по-дълъг експлоатационен живот, когато се използват на календрови валове, направляващи валци, заглаждащи валци и др.


„В конкретния случай става въпрос за голяма фабрика за хартия, която е имала проблеми с календровите валове, където се появявали множество пукнатини върху вътрешните гривни на лагерите. Недоволни от големия брой повреди, достигащ до 12 само за една година, което от своя страна води до прекъсване на производството и непланирано техническо обслужване, заводът кани екип от експертни инженери на NSK, за да проучи и разреши проблема. Като част от програмата за добавена стойност AIP на NSK е стартиран цялостен преглед“, разказаха от българското дружество.


Специалистите на NSK скоро откриват, че вътрешните гривни на стандартните сферични лагери, използвани за календровите валове, не са термообработени чрез цементация, което ги прави податливи на високите температури на приложението и води до напукването им. Препоръката на специалистите на NSK е фабриката за хартия да премине към сферични лагери на NSK с TL технология. Иновативният химически състав на стоманата и по-голямата устойчивост на напрежението, породено от центробежните сили, както и срещу появата на пукнатини върху вътрешната гривна, водят до удвояване на експлоатационния живот и намаляване на разходите за подмяна на лагерите и непредвиден престой. За петгодишен експлоатационен период от извършването на промяната фабриката спестява около 430 000 евро.„Сферичните лагери на NSK с TL технология се използват без проблеми от 1994 г. в сушилни цилиндри и в други машини за производство на хартия. Днес се произвеждат над 100 различни типоразмера TL лагери, които помагат на широк кръг от клиенти да постигнат по-добри и по-рентабилни производствени резултати. В допълнение, за сушилен цилиндър тип „Янки“ NSK може да предложи голяма серия самонагаждащи се TL лагери с диаметри до 1360 mm“, допълниха от NSK България.


1) Много секции на машините за производство на хартия са подложени на високи температури, които поставят специфични предизвикателства пред лагерите;

2) Пример за структурата на валове на сушилни цилиндри, показваща типичните експлоатационни температури: 1. Пара; 2. Смазващо масло; 3. Връщане на маслото;

3) Пукнатина, която се вижда на закалената вътрешна гривна на сферичен лагер, дължаща се на напрежението в резултат на центробежните сили;

4) Сферичните лагери на NSK с TL технология осигуряват два пъти по-дълъг експлоатационен живот, в сравнение с конвенционалните лагери.

 

Повече информация за NSK България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Moreno Soppelsa, NSK

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
http://www.nskeurope.bg