Содибул: Британската компания RST Engineering удвоява производителността си с EDM машини AG60L на Sodick

22.07.2020 г.7 мин.

   


Създадена от Робърт и Морийн Тейлър през 1986 г., а сега управлявана от техните синове Шон, Джейсън и Пол Тейлър, RST Engineering се развива като прогресивна и амбициозна производствена и инженерингова компания, чийто централен офис се намира в Лийтън Бъзърд, Великобритания. Неотдавна компанията премества производствените си мощности в нови помещения с площ от 660 m2. „С тази промяна компанията възнамерява да увеличи дейността си и да подобри услугите си чрез инвестиции в машини, персонал, оборудване за обучение и контрол. Тя взема решението да инвестира в още една EDM машина AG60L на Sodick EDM, за да отговори на темпото от нарастващи поръчки“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, която предлага EDM машините на японската компания Sodick в България.RST е сравнително малка компания, която е специализирана в електроерозийна обработка и фрезоване, включително обработка по пет оси, за производството на сложни елементи в сектори като автомобилните спортове. Инсталирана през февруари 2018 г. от Sodi-Tech EDM, новата AG60L е втората машина за RST Engineering от този модел. „Първата е доставена през 2012 г. и показва изключително добри производствени характеристики. Двете машини вече работят рамо до рамо, произвеждайки множество сложни части, например титаниеви зъбни колела с вътрешни зъби и шлицови зъбни валове за автомобилните спортове“, разказаха от Содибул.


„Компанията ни притежава EDM машини на Sodick от 1998 г., след което ние се ориентирахме изцяло към тях като стандартно оборудване“, обяснява директорът на компанията г-н Джейсън Тейлър. „До 2012 г., когато купихме първата автоматизирана AG60L, имахме само обикновени електроерозийни машини на Sodick. Машината се оказа толкова надеждна по отношение на производителността и качеството, че когато изпитахме нужда от по-голям капацитет, ние нямахме колебания, нито сме търсили друго решение“, допълва той. Новата Sodick AG60L вече работи в RST и произвежда големи количества сложни части за спортни автомобили от трудния за обработване материал титан, както и компоненти от волфрамов карбид за други индустриални браншове.


„При автомобилизма има пикови моменти и периоди на не толкова голямо търсене, но като цяло работата за този бранш тече постоянно“, споделя г-н Тейлър. „Ние произвеждаме с електроискрова ерозийна обработка зъбни предавки с вътрешни зъбни колела и шлицови зъбни валове за Формула 1 и други състезателни дисциплини. Това е производство в ограничени количества и с изключителни изисквания към прецизността. Допустимите отклонения на размерите от порядъка на 10 µm са нормални, когато става въпрос за шлицови зъбни валове и зъбни колела с вътрешни зъби, но машините Sodick успяват да покрият тези изисквания“, допълва той.


Цикълът на обработка на една 24-зъбна шлицова предавка за спортни автомобили може да отнеме около 4.5 часа, като RST предпочита да извършва такъв вид дълготрайни обработки през нощта, и то без намесата на човешки персонал. Такова е било изискването на компанията – новата електроерозийна машина AG60L да бъде с 12-позиционен магазин за инструментите, вместо със стандартното изпълнение с 6 позиции. „Поради по-трудната обработка на частите от титан изразходваме по-голям брой електроди“, пояснява г-н Тейлър. „Затова се нуждаехме от инструментален магазин с по-голям капацитет, тъй като машините ще работят през нощта. Освен това решихме да усъвършенстваме и магазина за смяна на инструментите на старата машина AG60L, която бе преоборудвана от Sodi-Tech EDM".


По думите на г-н Тейлър програмирането е отличителна черта на машините Sodick – функция, която предлага висока степен на гъвкавост. „Управлението е изключително лесно за използване. Има възможност да се програмира в диалогов режим, което е всеобхватен метод, или можете сами да напишете цялата програма, като съществува и възможност за едновременно използване и на двата метода. Трима членове на нашия екип са обучени да програмират Sodick машините, пояснява той.

 

RST разполага също с четири EDM машини на Sodick, оборудвани с технология за линейно задвижване: два модела AQ325L, една AG600L и една AQ750L с обхват 500 mm по оста Z.


„Нашите най-големи търговски предимства са качеството, бързата доставка и гъвкавостта“, категоричен е г-н Тейлър. „Работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти при производството на сложни компоненти, направени от трудни за обработка материали. Винаги се стремим към най-добрите производствени решения, за да произведем необходимия детайл с исканата точност и в рамките на бюджета“.

 

RST притежава сертификати за съответствие с изискванията на AS9100D & BS EN ISO 9001: 2015.


„И двете машини за електроерозийна обработка Sodick AG60L се използват през цялото време при непрекъсната работа“, заявява г-н Тейлър. „Подобно на нишковите електроерозийни EDM машини, те станаха неразделна част от нашия бизнес. Разчитаме на машините не само за клиентите ни в автомобилните спортове, но и в други сектори, които обслужваме, като метрология, сателити, аерокосмическа индустрия, научна и медицинска апаратура“, допълва в заключение той.


Повече информация за Содибул ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick Europe

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/