ЛД: Нова система за сгъстен въздух с компресори BOGE повишава ефективността на месопреработвателна компания

20.07.2020 г.6 мин.

   

 

Компанията Cranswick Foods със седалище в Хъл, Великобритания, произвежда колбаси. Месопроизводителят използва сгъстен въздух навсякъде в производствените си мощности – от вентилите за управление на оборудването за приготвяне на колбасите до машините за термоформоване и оборудването в края на технологичната линия. „Постепенното разширяване на компанията довело до увеличаване на производствените мощности и оттам до по-голямо потребление на сгъстен въздух. Решение на BOGE дало необходимия допълнителен капацитет на производителя, като освен трите компактни компресора, които заменили 10-те съществуващи машини. BOGE доставя и сушилня, за да се осигури висококачествен въздух и по-добра система за разпределението му“, информираха за Инженер.bg от фирма ЛД, която предлага компресорите BOGE в България.Първоначално нарасналата нужда от сгъстен въздух в Cranswick била решавана на части. „Всеки път, когато се нуждаехме от повече сгъстен въздух, купувахме нов компресор“, коментира г-н Джон Милнър, мениджър в компанията. „Стигнахме дотам, че имахме 10 отделни компресора на различни места във фабриката“, допълва той.Този подход в крайна сметка се оказва неефективен поради две основни причини. Първо, заводът търси решение само по време на пиково потребление, и второ – системата за разпределение на въздуха е ненадеждна, което означава, че някои части от инсталациите имат добро подаване на въздух, докато други – не. Ако един компресор се повреди, това създавало проблеми в целия обект. „Най-важният момент дойде, когато закупихме две нови линии за термоформоване, които надхвърлиха възможностите ни за подаване на сгъстен въздух“, заявява Милнър. Освен това съществували и проблеми с качеството на въздуха. В разпределителната система постъпвала вода, предизвиквайки честа повреда на контролните вентили, а производствените линии спирали почти ежеседмично. Тези чести престои, съчетани с общата ненадеждност на подаването на сгъстен въздух, накарали компанията да потърси нова система за сгъстен въздух.


„Първата ни стъпка бе да анализираме използването на въздуха", казва г-н Милнър. „Установихме, че ако и двете термоформовъчни линии работят едновременно, се появяват проблеми, а линиите са чувствителни към минималното налягане на въздуха“, допълва той. След като инженерите установили точно какво количество въздух е необходим, от Cranswick се обърнали към няколко доставчици, включително BOGE. Компанията получила препоръки за BOGE от една от партньорските си фирми, която наскоро монтирала въздушен компресор BOGE.


„Искахме централизирана система с висока енергийна ефективност и голям резервен капацитет“, пояснява Милнър. „Решението на BOGE ни даде този необходим допълнителен капацитет. Освен това то включва и сушилня, за да се осигури висококачествен въздух и по-добра система за разпределение“.

 

В основата на новата система са три компресора. Те се намират в отделно компресорно помещение и заместват десетте компресора, които били пръснати в целия завод. И трите нови компресора са с мощност 55 kW – два са с фиксирана скорост, докато третият, който действа като постоянно работещ компресор, е с честотно регулиране на скоростта. Те осигуряват достатъчен капацитет за нормално производство с около 25% запас. Този допълнителен капацитет дава възможност на Cranswick да разшири производството си с до 40% в бъдеще. В допълнение към компресорите, специалистите на BOGE монтирали и нова разпределителна система, използвайки EasiFit. Тръбите с диаметър 63 mm, които са изработени от алуминий, са лесни за инсталиране, тъй като използват технология на свързване за ръчен монтаж и не изискват заваряване.


Възможността за присъединяване, прекъсване и адаптиране на инсталацията дава различни опции за конфигурация. Модулният дизайн дава възможност да се добавят допълнителни отклонения без нужда от рязане или нарязване на резба. „Това е чудесно, тъй като разпределителната система е в подпокривното пространство, което на места е трудно достъпно“, коментира г-н Милнър. „Ако използвахме традиционна поцинкована стоманена тръба, щеше да е много трудно“, допълва той. Господин Милнър споделя още, че новата система, която е инсталирана в началото на 2018 г., е решила всички проблеми, свързани с компресирания въздух на компанията. „Постигнахме точно това, което искахме“, казва той.„В компанията вече няма непланирани престои, причинени от ниско налягане, качеството на въздуха е много по-добро и всичко се побира в компресорното помещение на завода. Системата работи оптимално и на производителят не се налага да мисли за нея, което говори много за високото качество на техниката на BOGE“, коментираха в заключение от ЛД.


Повече информация за ЛД ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ЛД, BOGE, cranswick.plc.uk

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЛД ООД
http://www.ld-gmbh.com/