„Аз, инженерът” – за лудите, за аутсайдерите, за бунтарите. За тези, които виждат нещата различно!

14.03.2016 г.5 мин.

За трета поредна година в Интер Експо Център се проведе младежкият форум „Аз, инженерът”. Събитието беше организирано съвместно от Интер Експо Център и Wish BOX, които се бяха погрижили нищо да не липсва на участници и гости. Присъствието на водещи фирми от бранша и техни изявени представители подчерта усещането, че „Аз, инженерът” се развива във възходяща линия с всяка изминала година. Факт, който трудно някой може да оспори, имайки предвид големия брой участници тази година и сериозния интерес от страни на медии и публика.И така, ето как протече форумът през погледа на Инженер.bg. Преди официалното откриване в зала „Витоша”, всеки посетител имаше възможност да се запознае с тазгодишните участници и лектори. Пред самата зала бяха разположени щандове на основните партньори и спонсори на събитието, които предоставяха материали и информация на всеки, проявил интерес към определена компания.


В 10:00 часа всичко беше готово за официалното откриване, а встъпителните думи към участници и гости отправиха организаторите. В думите им си проличаха амбицията и желанието форумът да продължи възходящия си път, както и отправено послание, че наука и иновации се случват в България и всеки млад изобретател е хубаво да се развива тук и сега.В пълната зала, първи на сцената излезе представителят на водещата мултинационална компания ABB – инж. Васил Такев. В своята увлекателна презентация, изпълнена с шеги и примери от реалния живот, той представи най-силните страни на инженерната професия. Не пропусна да поздрави и актьора Леонардо ди Каприо за така дълго чакания Оскар, но извън хумора подчерта, че за успеха на филма са работили множество и най-различни по специализация инженери, като се аргументира с примери. В заключение г-н Такев отправи своето послание към младите изобретатели: „Вие сте тези инженери, които ще бъдат безценни за човечеството за в бъдеще. Да си инженер е изключително готино, важно и прекрасно!”.


 

Сериозен интерес предизвикаха и презентациите на представители на компаниите: VMWare; BHTC; Musala Soft; Melexis и Visteon. Те разказаха на участници и гости за възможностите, които разкрива пред тях инженерният свят. В самите презентации бяха дадени примери с успешни български инженери, които със своите изобретения и хрумвания са спомогнали за развитието на технологии и индустрии в световната история. След края на конференцията гостите имаха възможност да зададат своите въпроси към лекторите, заинтригували интереса им.

  

 

Успоредно с презентациите, на първия етаж на Интер Експо Център, около обяд, бе даден старт и на „Роболига”. Състезание, което предизвиква младите таланти да покажат своите умения в конструирането на роботи. За финал, всеки желаещ можеше да участва и в състезание по борба с роботи.За финал бихме могли да обобщим, че организатори, участници и гости останаха доволни от събитието, което премина в духа на позитивизъм, креативност и приятелска атмосфера. България разполага с много креативни, изобретателни и мислещи млади хора. Това видяхме ние от Инженер.bg на „Аз, инженерът”, и за развитието им са отговорни както те самите и техните ментори (учители), така и всички ние като представители на бранша. Изразяваме съпричастност и подкрепа към провеждането на подобни събития, насочени към бъдещите ни колеги, в лицето на будните и иновативни младежи, които участваха във форума.

 

 

Накрая завършваме с фразата на инж. Явор Бойчев от VMWare, който цитира думите на Стийв Джобс:

„Наздраве за лудите. За аутсайдерите. За бунтарите. За размирниците. За кръглите пирони в квадратни дупки. За тези, които виждат нещата различно.”Очаквайте още интересна информация за „Аз, инженерът“ в Инженер.bg!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg