За спецификите при международна защита на бранд в коментара на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“

04.08.2020 г.7 мин.


Вече Ви разказахме какви са „тънкостите“ при регистрацията на търговска марка в България и в Европейския съюз. Също така разгледахме плюсовете и минусите при избора на единия или на другия вариант. Но светът е голям и много български бизнеси имат глобални амбиции. Затова днес, заедно със специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, ще Ви разясним как да защитите бранда си в международен план. Вижте какво споделиха от фирмата пред Инженер.bg и как можете да защитите бранда си в голяма част от държавите по света.


 

„За съжаление, не съществува понятие „Световна марка“ - т.е. марка, с която да получите закрила във всички държави по света едновременно, тъй като всяка територия има свои собствени изисквания. Все пак, разработена е система за международна регистрация на търговски марки, с която е възможно на основата на една „базова“ марка, с посредничеството на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), да се получи закрила в множество държави“, обясниха от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

 

Процедурата цели облекчаване на разходите и административното бреме. Използвайки само един представител в България, с една заявка от собствената си територия и общувайки само със СОИС, бихте могли да получите регистрации на марката Ви в повече от 100 държави по целия свят. Постигането на същите резултати с независими национални марки ще бъде много скъпо, тъй като във всяка територия ще трябва да наемете и да платите хонорар на местен представител. Отделно, следва да се води кореспонденция с властите във всяка държава на местния език, вместо само със СОИС на английски или френски.


 

Регистрирането на международна търговска марка преминава през няколко етапа:


Заявяване на базова марка и избор на държави, в които търсите закрила

 

Това може да бъде българска или европейска марка – каква ще изберете, зависи от Вашите специфични нужди.

 

„Трябва внимателно да се прецени в кои територии да се направи регистрация, тъй като всяка една добавя допълнителни рискове, разходи и усилия. Силно препоръчително е също да се направи проучване за всяка целева територия, за да предвидите какви препятствия може да Ви очакват. Съответно, ще може да ги избегнете предварително и по този начин да предотвратите евентуални разходи за тяхното преодоляване на по-късен етап“, посъветваха от утвърденото патентно бюро.

Международна заявка и национална фаза

 

Чрез ведомството на базовата марка се изпраща международна заявка в СОИС, откъдето тя получава уникален номер и организацията я публикува в своя официален бюлетин. На този етап все още нямате закрила – тепърва трябва да се придобият права в избраните територии.

 

В националната фаза, всяка държава, за която търсите закрила, разглежда заявката спрямо своето собствено законодателство и ако всичко е наред, марката се регистрира. В случай на възникнали проблеми, ще е необходимо да се наеме местен представител, който да води процедурата пред съответното национално ведомство.

 

Потвърждения за успешна регистрация

 

След регистрацията, СОИС ще впише националната закрила на марката Ви в международния регистър. Правата трябва да се поддържат на всеки десет години, като за всички територии се плаща една централна такса в СОИС. Ако загубите интерес към дадена територия, можете да се откажете от защита за нея и съответно таксите за подновяване ще са по-ниски.

 

В случай че възникнат спорове на по-късен етап или пък някой нарушава марката Ви в конкретната държава, отново ще имате нужда от местен представител, тъй като тези процедури се водят пред националното патентно ведомство или националния съд на съответната държава.


 

Регистрация на международна марка – за какво да внимаваме?

 

„В първите пет години от своето съществуване международните регистрации са директно зависими от базовата марка. Това означава, че ако базовата марка бъде атакувана и в последствие отменена или заличена, произлизащата от нея международна регистрация също ще бъде заличена и съответно ще изгубите закрила във всички посочени в международната регистрация държави. Затова е особено важно базовата марка да е добре проучена и регистрирана, така че да е устойчива на атака“, посочиха експертите.

 

Регистрацията може да отнеме доста време, защото всички национални органи имат свои собствени процедури с различна продължителност – обичайно между 1 или 2 години.

 

Не всички държави са членки на системата за международни регистрации и в държави като Аржентина, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия и др. ще трябва да се подадат независими национални заявки.

 

„При развиване на бизнес в чужбина съществува риск от значително завишени разходи по спорове. Внимателно трябва да се проведе предварително проучване и да се анализира рискът oт нарушаване на чужди права, тъй като, особено в развити икономики като САЩ, Япония и Сингапур, адвокатските хонорари и обезщетенията могат да са наистина високи. За да се избегнат грешки, които да струват скъпо, е препоръчително да се консултирате със специалист още в началото на процеса“, коментираха то Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

 

Информация за патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, pixabay.com, pexels.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“
https://benatov.biz/