B2N: 3D принтирането е устойчив подход не само по време на криза, но и в утрешния ден

20.05.2020 г.5 мин.


Какви ще бъдат изводите за световната икономика от кризата с COVID-19, която връхлетя света в началото на 2020 г., тепърва ще разберем. Към момента здравната система и медицинските работници по света са сред най-засегнатите,  и именно те са изправени пред предизвикателството да посрещат ежедневните потребности на своите пациенти. „В тази сериозна обстановка 3D принтирането се оказа методът, който спасява животи, съкращава веригата за доставки и подпомага традиционното производство“, коментираха за Инженер.bg от B2N – утвърдена българска компания на пазара за 3D технологии.


 

3D принтирането на помощ по време на криза

 

В резултат, 3D принтирането и адитивното производство се появиха в уравнението като ключово решение на проблема. Примерите за това са много – в Италия доброволци помогнаха на болница да компенсира липсата на респираторни клапи като ги принтираха на място, в САЩ и Европа, дори в нашата малка България, собственици на 3D принтери пък произвеждат защитни шлемове.

 

„Посочените истории доказват изобретателността на общността от 3D специалисти, а конкретните приложения на 3D технологията подчертават много от основните ползи на 3D принтирането. Тези проекти обаче, също подвеждат, че 3D принтирането е просто резервен вариант за производство“, поясниха от B2N.

 


Устойчиво решение ли е 3D принтирането в по-глобален мащаб?

 

Всъщност то е много повече. 3D принтирането не е просто аварийно решение за набавянето на ресурс в здравната сфера, а мощен производствен метод за опростяване на веригата на доставки в краткосрочен и дългосрочен план, убедени са от българската компания.

 

В момента адитивното производство прави възможно медицинските работници да компенсират недостига на специализирана апаратура, докато съществуващите вериги на доставки се възстановяват. Същите фактори, които правят адитивното производство подходящо решение за незабавна реакция, го правят и ефективно в дългосрочен план. Чрез внедряване на 3D принтирането локално и при поискване, медицинските учреждения имат възможността да произвеждат жизненоважни части или оборудване, когато им потрябва – не само по време на криза, а като част от стандартните им процеси на работа.


 

Все пак спешното 3D принтиране помага във време на нужда. В дългосрочен план то трябва да се придържа към приетите и изпитани във времето стандарти за безопасност и добри производствени практики.

 

„Докато 3D принтирана реплика на жизненоважно устройство е невероятен ресурс за незабавна реакция, то регулярните производствени методи осигуряват безопасността на потребителя. Адитивното производство в дългосрочен план също е напълно възможно, но трябва да се придържа към всички приети стандарти за безопасност, което изисква задълбочена експертиза в специализиран дизайн, производство и валидация“, уточниха експертите от B2N.


 

Локално производство

 

Възможността да се произвежда при поискване, колкото искаме, където искаме и с необходимите ни характеристики на продукта, отваря врати за нови възможности. Локалното производство предлага устойчива алтернатива на традиционната логистична верига и елиминира зависимостта ни от доставчици в другия край на света.

 

„3D принтирането означава още, че производството става по-бързо, на място, персонализирано и най-вече с ползване на много по-малко ресурси. Благодарение на адитивното производство, резервни части могат да се правят при поискване, тоест при нужда, както по време на епидемията от COVID-19. Настъпи ли момент на търсене, се подготвя един файл от дигитална библиотека, зарежда се в принтер и след няколко часа произведеният продукт може да се изпрати до клиента“, заявиха в заключение от B2N.


 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!.


Източник на снимковия материал: B2N

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД
http://b2n.bg/