Открийте вакуумна помпа с марка Busch за всяко приложение от ХВП – от Адара Инженеринг

31.07.2020 г.8 мин.


Хранително-вкусовата промишленост (ХВП) е един от секторите, в които съвременните процеси биха били невъзможни без прилагането на вакуумни технологии. Ето защо, заедно с колегите от доказаната в областта на помпените решения българска компания Адара Инженеринг, ще направим пълен обзор на вакуумното оборудване Busch, подходящо за производство на храни и напитки. Вижте какво разказаха пред Инженер.bg от Адара Инженеринг официален партньор у нас на лидера във вакуумните решения Busch.


Използване на вакуум в процесите по сушенеИзползването на вакуум за сушене на определени продукти и вещества е широко разпространено в ХВП и във фармацията, тъй като обичайното използване на топлина би унищожило или разградило продукта. Така например, при производството на плодови концентрати или сушенето на кафе или плодове чрез замразяване, вакуумът поддържа консистенцията на продукта и запазва жизненоважни съставки като витамини и аромати.


Защо в ХВП се използва сушене чрез замразяване?


Сушенето чрез замразяване се основава на физичния процес на сублимация: във вакуум водата се променя от твърдото си, замразено състояние директно в пара – ледът се изпарява. Продуктът, който трябва да бъде изсушен, първо се замразява дълбоко при нормално налягане, обикновено чрез криогенни втечнени газове. След това се поставя под вакуум, така че замръзналата влага се сублимира и се отстранява като пара. Това позволява извличането на вода от хранителни продукти без нагряване или продължителни процеси на сушене, което би довело до загуба на хранителни вещества. Извличането на вода с този метод причинява само леко изменение на вътрешната структура на храната. Изсушените клетки образуват структура, наподобяваща гъба, с кухини, които абсорбират бързо влагата, когато продуктът се постави във вода. В идеалния случай сухата с рехидратирана замразена храна е почти неразличима от прясната храна.

 

Примери за сушени чрез замразяване храни са кафе на гранули и други разтворими напитки, подправки и плодове за мюсли, както и сухо мляко.


Оборудване на Busch за изсушаване: „Вакуумните помпи Cobra са оптимален избор за процеси на сушене, тъй като проявяват висока толерантност към влажност и работят без експлоатационни течности, което прави невъзможно замърсяването на обработените материали. За някои приложения е подходящо да се използват в комбинация с моделите Puma или Panda“, посочиха от Адара Инженеринг.Друг вариант е специалната версия на ротационната вакуумна помпа R5, която има висока съвместимост с пари, т.е. водната пара не се кондензира в помпата и така извлечената влага не влиза в контакт с материала, който трябва да бъде изсушен.


Вакуум в процесите на дестилация


Вакуумната дестилация е важен процес във фармацевтичната и химическата промишленост и има приложения в много други сектори, включително при производството на напитки и храни. „Busch предлага широка гама от вакуумно оборудване без риск от корозия, подходящо за използване при дестилационни процеси, като предлага и ATEX (взривозащитени) модели за приложение със запалими пари, газове и течности“, посочиха от българското дружество.


Оборудване на Busch за изсушаване: Вакуумните помпи с течен пръстен Dolphin, както и споменатите горе Cobra и R5 намират широко приложение при дестилационните процеси.


„Ротационните двустепенни вакуумни помпи Huckepack се използват за дестилация повече от 50 години. Те имат опростен, но доказан дизайн и са смазани с прясно масло, а работната течност се подава в камерите за компресия в минимални количества“, коментираха от Адара Инженеринг.


Отстраняване на отпадъчни продукти чрез вакуумВакуумът се използва за голямо разнообразие от приложения, при които се изисква отстраняване на отпадни продукти. Такъв пример е месопреработвателната промишленост, в която е необходимо отделянето на кости, пера и др. „В тези случаи се прилагат вентилатори и различни принципи на вакуумна помпа, а изборът на подходяща технология е важен, за да се гарантира, че отстранените продукти не влизат в контакт с вакуумната помпа или вентилатора“, уточниха инженерите от българската компания.


Оборудване на Busch за отстраняване на ненужни продукти: Сухите помпи Mink се използват в случаите, когато сравнително сухи или деликатни материали трябва да бъдат отстранени и/или транспортирани. Те могат да се комбинират с R5, когато са необходими по-високи нива на вакуум за транспорт на мокри и тежки материали.


Ако е необходим сравнително голям обем на потока, подходящи са въздуходувките Samos и Tyr.


Вакуумното обезвъздушаване подобрява качествата на хранителните продукти„Вакуумното обезвъздушаване се използва в хранително-вкусовата промишленост за отстраняване на капсулиран въздух от продукти като тестени изделия, доматено пюре, рибена паста, кетчуп, майонеза, горчица и конфитюр. Обикновено процесът се осъществява непосредствено преди опаковането и може да бъде интегриран в производствената линия на смесител, барабан, екструдер или изпарител“, обясниха от Адара Инженеринг. „Вакуумното обезвъздушаване удължава срока на съхранение чрез отстраняване на кислорода от готовия продукт. Освен това, подобрява структурата и консистенцията на продуктите. Процесът е бърз, енергийно-ефективен и изисква минимална поддръжка“, посочиха още експертите.


Оборудване на Busch за вакуумно обезвъздушаване: Сухите помпи Mink са оптималният избор за това приложение, тъй като работят без вода или масло и по този начин изключват възможността за замърсяване на продукта.


Дегазиране с вакуум при производство на напитки и минерална водаПроизводителите на минерална вода и други напитки изискват техните продукти да съдържат точно количество разтворен въглероден диоксид, въпреки че количеството му в суровината може да варира. За преодоляване на този проблем са необходими няколко процеса: CO2 първо се извлича от изходната вода чрез вакуумна система за обезвъздушаване, след това се охлажда и втечнява и накрая се въвежда в точни количества в крайния продукт на етап бутилиране. По този начин се гарантира постоянното качество на продукта.


Оборудване на Busch за дегазиране на течности: Подходящи в този случай са помпите от серията Mink, както и тези от серията Dolphin.Вакуумните помпи намират и още приложения в хранително-вкусовата индустрия  при това за важни процеси като опаковането и транспортирането на хранителни продукти. Повече за тях очаквайте в следващия материал по темата  скоро в Инженер.bg и специализираната библиотека ХВП.


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, Busch, pixabay.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Адара Инженеринг ЕООД
http://www.adara-bg.com/