Райкос Тех: „Хигиенни и асептични вентили на Rieger намират приложение във всеки технологичен процес

05.05.2020 г.6 мин.


Компанията Rieger е един от водещите разработчици на хигиенни и асептични вентилни технологии. Портфолиото на компанията включва от вентили с едно или две седла, вентили за взимане на проби, предпазни или регулиращи вентили, вентилни възли, до системи и уреди за проверка на тръбопроводи. „Вентилите на Rieger намират приложение в химическата, фармацевтичната, козметичната промишленост, както и в хранително-вкусовата промишленост, например в мандри и млекопреработвателни предприятия. Сред клиентите на Rieger са компании, като Arla, Danone, Ehrmann, Emmi, Meggle, Müller и Zott“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Райкос Тех, която предлага продуктите на Rieger на българския пазар.Един от най-търсените в момента продукти на Rieger са вентилите за вземане на проби BioCheck. Те се доставят единствено в асептична версия. Основната разлика между хигиенните и асептични вентили на Rieger е, че страната откъм флуида на асептичните вентили е херметически капсулована спрямо околната среда посредством силфонни уплътнения от PTFE, така че да се възпрепятства проникването на микроби. „Асептичните вентили за вземане на проби BioCheck са изключително подходящи за силно чувствителни флуиди, като млечни продукти и бактериологични проби. Поради високото ниво на надеждност, голяма част от клиентите използват вентилите BioCheck за вземане на проби в хигиенни процеси“, поясниха от фирма Райкос Тех.

 

„С помощта на вентилите от серията BioCheck, вземането на проби от затворени системи като резервоари и тръбопроводи може да се извърши по ефикасен и безопасен начин. При разработването на тази стерилна арматура, е поставен специален акцент върху асептичния и същевременно много компактен дизайн. Така интеграцията им в асептични процеси или CIP/SIP-системи е безпроблемно и без риск от замърсяване, причинено от заобикалящата среда“, коментираха от Райкос Тех.

 

В млекопреработвателната промишленост потребителите търсят вентилни възли и системи, които гарантират, че не може да се случи нежелано смесване на флуиди.

 

Наскоро компанията пусна на пазара иновативни вентили с пълен ход, които предлагат някои важни предимства. Вентилният шпиндел с уплътнението може да бъде напълно изтеглен от корпуса, като по този начин се намалява съпротивлението в пространството, където протича флуидът. В същото време тези сферични вентили с пълен ход са без мъртви пространства и без изпускателен отвор. Това означава, че по вътрешността на корпуса не могат да полепват компоненти и че, както при всички седлови вентили на Rieger, пълното им изпразване се извършва през главата на вентила.

 

Първоначално описаната изключително ефективна конструкция е разработена за американска компания, която преработва домати. Междувременно Rieger е приспособила вентилната технология за британска компания за производство на супи, а също така е специално приспособена за преработка на плодове, както и за производство на извара и сирене. Вентилите се отличават с добре обмислената конструкция, при която малко части на вентила влизат в пространството на флуида. Следователно, по-рядко се налага смяна на уплътненията. В резултат на това се намалява рискът от замърсяване, опростява се поддръжката и се повишава надеждността на процеса.


 

Освен това, опростеният дизайн позволява бързо надграждане от хигиенно до асептично изпълнение само с три компонента в рамките на 10 min. Основата за това е силфонното уплътнение от PTFE с минимален брой компоненти. Не се налага и изваждането на корпуса на вентила от инсталацията, което спестява допълнителни разходи по промяна изпълнението на вентилите. „Пример от практиката за подобна промяна е, когато първоначално вентилите били поставени в една инсталация преди фазата за нагряване. След модификация на системата вентилите се оказват след фазата за нагряване. С вентилната технология на Rieger, необходимото надграждане до асептично ниво се извършва за много кратко време. Това дава на клиентите изключителна гъвкавост при организацията на производствените инсталации, независимо как те ще бъдат променяни“, поясниха в заключение от доказаната българска инженерингова и търговска компания Райкос Тех.

 

Повече информация за Райкос Тех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Райкос Тех, Rieger

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Райкос Тех ЕООД
http://www.raikostech.com/