КМТ Сервиз: Уникално решение с продукти на Handheld проследява меда от кошера до буркана

14.09.2019 г.5 мин.


Мед – природен еликсир, който освен уникален вкус ни дарява здраве. Колко дълъг обаче е пътят му от кошера до блазнещия буркан с кехлибарен цвят? Благодарение на разработка на Handheld прецизното проследяване на произхода му вече е възможно. А какво представлява технологията, какви устройства включва и на кого дължим ценната идея за нейното създаване научихме от фирма КМТ Сервиз, която предлага индустриалните PDA уреди на шведския производител у нас.„Пчеларите вече разполагат с дигитално решение за мониторинг и пълна прозрачност на добива на мед, което включва софтуер, ултраздравото PDA устройство Nautiz X8 и RFID технология за маркиране. Handheld реализира разработката съвместно с новозеландската компания Hivetech, която произвежда ценен мед от манука под бранда NAKI Manuka Honey“, съобщиха за Инженер.bg от КМТ Сервиз.


Как започва предизвикателството?


„Тайните на живота на пчелите са очарователни за учените, но клиентите, надничащи в буркани с първокласен мед, не са толкова заинтересовани от мистерии. Те искат да знаят откъде идва медът им“, разказват от компанията компания Hivetech.


Благодарение на намесата на Handheld вече всеки, закупил буркан от специалния продукт, може да въведе номера му в сайта на производителя и да види от кой кошер, скрит в храсталаците на Теранаки, Северна Нова Зеландия, идва той.


Именно Теранаки е родината на ценното растения манука. В него се съдържа веществото метил глиоксал, носител на доказани, изключително силни антисептични и антибактериални свойства, което прави меда от него най-скъпия в света.


На пазара има редица продукти, които се правят от по-слаби като свойства суровини. Ето защо проверката на произхода и автентичността му са крайно необходими за доверието на крайните клиенти.


За да намерят решение на въпроса, Hivetech се обръщат към местен доставчик на дигитални технологии, който се изправя пред цял списък от особености, с които трябва да се съобрази. В това число са работа с обемните пчеларски ръкавици, придвижване с автомобили по неравен терен, дейности в отдалечени райони при променливи метеорологични условия и т.н.Хард“ оборудване за „хард“ терен


Nautiz X8 е компактен, здрав ръчен колектор на данни със степен на защита IP67, което го прави непроницаем за прах и вода, както и издържлив на падащи върху него капки, силни вибрации и екстремни работни температури. Оборудване с 4.7-инчов капацитивен сензорен екран с висока яркост и режим за работа с ръкавици.


„Към колектора може да се добави и специално разширение, което позволява персонализирани приложения. Именно по този начин в случая е добавен RFID четец, чрез който се маркират, а след това и проследяват отделните пити от кошерите”, уточниха от КМТ.


За да има смисъл от оборудването, е разработен и уникален „пчеларски“ софтуер, който има 3 основни компонента:

1. Hivetrace: проследява произхода на даден буркан мед до кошера, от който е добит;

2. Hivetrack: чрез определени инструменти за анализ помага на пчеларите да повишават добива, производителността и печалбата си;

3. Hivehealth: идентифицира опасности от болести и вредители и ги наблюдават на ниво кошери.Генерираните данни при идентификацията на всяка пита се прехвърлят на опаковките на меда и по този начин се постига пълна прозрачност и проследимост. „Това е първото по рода си решение, а главната роля в него играят индустриалните уреди на Handheld. Към момента още няколко производители на мед го тестват“, заявиха в заключение от КМТ Сервиз.


Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Handheld

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
https://kmtservice.bg/