Революция в медицината с възможностите на 3D принтирането! Убедете се на Additive days 2020

20.02.2020 г.6 мин.

 

Реализираните иновации в медицината носят обещание за по-добро бъдеще, а технологиите са инструмент, който бързо превръща бъдещето в настояще. В този процес специално място заема 3D принтирането, което не спира да ни удивлява с темпото си на развитие, широкото си приложение и с високата си добавена стойност за съвременния живот. Една от сферите, в които примерите за внедряване на 3D технологиите са любопитни и с голям принос за обществото, безспорно е медицината. Повече по темата Инженер.bg научи от фирма B2N – организатор на тематичното събитие Additive days.Нова ера за трансплантацията


През 2018 г. доц. д-р Цветан Минчев – началник отделение по Гръдна хирургия в болница „Токуда“, успешно извършва първата по рода си операция за присаждане на 3D принтирано ребро. Имплантът е изработен от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата.


При предварителната триизмерна визуализация, реализирана от екипа на проф. Галина Кирова от Клиника по Образна диагностика, е създаден дигитален триизмерен модел, преди да се премине към следващия етап, а именно – принтирането. Имплантът е създаден с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност. Моделът е имплантиран прецизно, в анатомично единство със съседните тъкани.Извършената интервенция, доц. д-р Минчев определя като нов етап в реконструкцията на гръдната стена на пациенти с тумори, при които се налага да бъдат изрязани костно-хрущялните структури. И посочва, че предварителната 3D визуализация и генерирането на файл за принтиране на 3D машината позволяват прецизното възстановяване на скелетната част на гръдната стена.


За по-прецизна диагностика


Друга област на медицината у нас, в която триизмерното принтиране намира приложение, е кардиологията. С помощта на 3D технологията д-р Людмил Симеонов и д-р Добри Добрев от Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница сканират и принтират детски сърца като допълнителен диагностичен метод, чрез който могат да прецизират техниката за операция и да съкратят времетраенето на самата процедура.

 

Всички тези примери звучат не просто интригуващо, но и революционно, нали? А съвсем скоро тези иновации буквално ще бъдат на една ръка разстояние от вас – ако посетите предстоящата конференция Additive days 2020. Затова запазете датите 21 и 22 февруари 2020 г., когато Иновационен форум „Джон Атанасов” в София Тех Парк в столицата ще бъде домакин на вълнуваща среща с необятния свят на 3D принтирането.

 

„21 февруари 2020 г. е посветен на 3D технологиите в медицината, а другите две теми на форума са инженерството и архитектурата. В рамките на Additive days 2020, паралелно с конференцията, ще можете да посетите изложбата, работилниците и експо панела, както и да се срещнете със специалистите, които успешно внедряват 3D технологиите в своята дейност“, обясниха организаторите от фирма B2N.

 

А дотогава не пропускайте да се регистрирате, за да получите достъп до събитието.


Регистрацията е безплатна, но задължителна.

 

ВАЖНО: Ако сте направили резервация за старите дати през 2019 г., то тя е валидна и за февруари 2020 г.

 

Следете актуална информация на www.additivedays.com или във Фейсбук.

 

Разработките на един млад изследовател


Д-р Ларс Брауърс е обучаващ се хирург и изследовател в медицинския център към университета Radboud и болницата Elisabeth-Tweesteden в Нидерландия, чиито изследвания се фокусират върху приложенията на 3D принтирането и виртуалната реалност в лечението на комплексни фрактури.


В интервю д-р Брауърс споделя, че технологията за триизмерен печат се използва за изработката на анатомични модели и матрици в реални размери, които намират приложение при извършването на хирургични операции. Създадени са 3D медицински лаборатории, в които процесът на създаване на моделите с помощта на 3D принтери е непрекъснат и не изисква помощ от страна на специализирани технически кадри и се осъществява с лесен за управление софтуер.


Нидерландският изследовател допълва още, че най-честите приложения на 3D принтирани модели към момента са за случаи, в които пациентите са претърпели травми, но междувременно активно се правят опити за 3D печат и на меки тъкани.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: 3dbgprint.com, 3dprint.com, prosfit.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД
http://b2n.bg/