Техническият бранш очаква COVID-19 да се превърне в „двигател“ на дигиталната трансформация на индустрията

07.05.2020 г.4 мин.

 

 

 

 

 

COVID-19 се появи неочаквано и за много кратко време промени начинът ни на живот и работа. Ситуацията вече започва да се подобрява и редица компании започват да възобновяват нормалния си работен процес, но едно вече е ясно – коронавирусът се превръща в „двигател“ за дигиталната трансформация на процесите в индустрията и строителството. Екипът ни се обърна към представители на техническия сектор с въпроси как реагират, за да се справят със ситуацията, и какви са мерките, които се предприемат за овладяване на предизвикателствата, породени от пандемията. И така, какво научихме? Да видим…

 

 

На въпроса „Доколко притеснени сте във връзка с кризата, породена от COVID-19?“ 66.7% от представителите на технически компании, включили се в нашето проучване, отговарят, че са „притеснени донякъде“. 22.2% са „много притеснени“, а 11.1% не се притесняват изобщо.

 

 

На въпроса „Има ли Вашата компания готов антикризисен план за действие?“ 55.6% от включилите се в проучването споделят, че вече имат антикризисен план и го прилагат. 33.3% от респондентите смятат да си позволят гъвкавост и да реагират на промяната в новите условия в движение, а 11.1% споделят, че имат план, но предстои да започнат да го прилагат.

 

 

77.8% от компаниите, включили се в проучването, все още работят от дома, а най-често използваните софтуерни програми за комуникация с колегите и организация на работния процес, които използват те, са Microsoft Teams (44%) и Google Hangouts (22%). 34% от респондентите използват вътрешна система за комуникация с екипа.

 

Какво е мнението на представители на техническия сектор за бъдещото развитие на настоящата ситуация?

 

„Ситуацията ще повлияе положително на развитието на много сектори, тъй като много от работните процеси ще се пренесат в дигитална среда, което е стъпка напред за дигитализиране както на бизнеса, така и на важни икономически сектори като образование и здравеопазване“.

 

„Очакваме до края на годината да възстановим напълно начина на работа на компанията“.

 

„И това ще мине“.

 

Това е само много, много част от разнообразните мнения, които събрахме.

 

Проучването се базира на данни, набрани чрез онлайн анкета, която изготвихме и разпространихме в каналите на Инженер.bg. В нея се включиха представители от техническия сектор, работещи в компании, сред които 44.6% търговски дружества, 22.3% инженерингови дружества, 11.1% производствени компании, 11% представители на ИТ сектора и 11% други.

 

 

Ние от Инженер.bg ще продължим да следим развитието на ситуацията и да информираме нашите читатели и партньори с актуална и коректна информация, за да бъдем Ваша дигитална опора и в условията на COVID-19! Последвайте и нашата Facebook страница, където можете да споделяте и Вашето мнение относно тези или други въпроси!

 

Активните ни анкети можете да следите ТУК.

 

Източник на сниковия материал: Инженер.bg, pixabay.com