БиблиотекаТермопомпени системи

Имате въпроси за термопомпените системи? Експертите на Висман дават отговор

5 мин.


Имате въпроси за термопомпите? Задайте ги смело, а отговор ще получите от специалистите на Висман – българското дъщерно дружество на немския лидер в производството на отоплителни системи Viessmann. На 8 април 2020 г. се проведе първото от серия онлайн събития във формата „Вие питате, ние отговаряме“, по време на което доказаните експерти дадоха отговор на някои от най-често задаваните въпроси в сферата на термопомпите, отговаряйки на своите виртуални зрители, които имаха възможност да оставят коментари в реално време. Ето и част от отговорите, които Петър (технически отговорник) и Людмил (търговски представител) от Висман ЕООД дадоха в рамките на първата онлайн сесия.1. Колко струва една инсталация с термопомпа?


По този въпрос от Висман са категорични, че най-добрият подход е да се наеме проектант, който да изготви проект с точно оразмеряване. На тази база ще получите оферти, които са сравними помежду си, защото и тук „дяволът е в детайлите“ – ниска на пръв поглед цена може да е некоректна.


Съвсем ориентировъчно можем да кажем, че отговорът е между 150 - 250 лв./кв.м, посочиха експертите.


2. Какво означава COP и EER?


COP (Coefficient of Performance) е коефициент на преобразуване, който определя ефективността на машината в отоплителен режим.


ЕЕR (Energy Efficiency Ratio) е коефициент на енергийна ефективност , който също определя ефективността, но при охлаждане.


И двата коефициента се дефинират чрез съотношението между отдадената и консумираната мощност, т.е. колкото са по-големи като стойност, толкова по-ефективна е термопомпата.3. Кой е по-добрият избор за термопомпа: вода-вода или въздух-вода?


Общото мнение е, че термопомпата вода-вода е по-ефективна. Това твърдение е вярно, но трябва да се има предвид конкретния случай, за да се вземе окончателно решение – тя има по-висок коефициент на преобразуване, което се обуславя от работния флуид. Водата е с относително еднаква температура за разлика от въздуха, който се влияе от моментните климатични условия. Същевременно обаче, трябва да отбележим, че в България температурите дори през зимата не са чак толкова ниски, коментираха специалистите.


Друг важен фактор: термопомпата вода-вода изисква значителна първоначална инвестиция. Важно е да се има предвид, че някои компоненти от оборудването, изискващи консумация на енергия, не са включени в първоначалната цена. Освен това важно е да се вземе предвид спецификата на обекта – дали е еднофамилна къща, търговска сграда, къде се намира и особено дали има достъп до вода, което също може значително да оскъпи системата.


„ От опита, който имам, когато се търси мощност до 20 kW, не е обосновано икономически да се инсталира термопомпа вода-вода“, заяви търговският представител на Висман.


4. Термопомпа или климатик?


Разбира се, отговорът отново зависи от конкретния случай, но преценката е функция на температурата, която трябва да се подава към съответния уред, за да работи той ефективно и да създава нужния комфорт за потребителя. За да работи климатикът комфортно, трябва да отдава въздух с по-висока температура от тази, която е нужна на термопомпата например. А и не може да произвежда битова гореща вода.


Термопомпата, за разлика от климатика, позволява изграждане на цялостна инсталация – подово или стенно отопление, радиатори и т.н.


Как и кога термопомпата може да се използва за производство на битова гореща вода, може ли да се съчетае с фотоволтаици, необходимо ли е да предвидим буфер и още много въпроси – отговор ще намерите в следващия материал в Инженер.bg.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

 

Източник на снимковия материал: Висман, Viessmann

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сградите

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019