Мегер България: Кои са основните тестове на трансформатори и какво оборудване се използва за тях?

24.04.2020 г.4 мин.


In Macedonian


„Едни от най-важните компоненти на електрическите системи са токовите трансформатори. А техните точност и надеждност са от решаващо значение за събираемостта на плащанията. Ето защо е необходимо защитните токови трансформатори да поддържат точност в широк диапазон, за да подсигурят коректната работа на релейните защити и да предотвратят нежелани изключвания“, заявиха пред Инженер.bg от Мегер България – дъщерно дружество на световния лидер в измервателната апаратура Megger.В днешния материал, с помощта на специалистите от българското дружество ще дадем отговор на въпросите кои са стандартните тестове на токови трансформатори и какви са причините за тяхното извършване. Ето и кои са те:


 - Коефициент на трансформация: извършва се, за да бъдете сигурни, че съответният клас е коректен;

 - Тест за поляритет: дава сигурност, че връзките за коректни;

 - Тест на импеданс на товара: прави се, за да се потвърди, че товарът отговаря на спецификацията на токовия трансформатор;

 - Вторичен тест на съпротивление: този тест потвърждава коректното окабеляване (т.е. да няма отворен край);

 - Тест на кривата на магнетизиране: чрез него се потвърждават характеристиките на магнетизиране на токовия трансформатор. Освен това, той дава лесен начин за потвърждение на защитните спрямо измервателните функции за токови трансформатори с повече от едно ядро;

 - Тестване на изолацията: този тест се извършва за проверка на състоянието;

 - Тестване на тангенс делта (фактор на мощността): този тест проверява стареенето.


„Съществуват различни методи и технологии за извършване на изброените по-горе тестове, включително тестване с първичен или вторичен, прав или променлив ток“, уточниха от Мегер България.


„Трансформаторите са и най-скъпата част от оборудването на всяка подстанция. За да се предпазят от повреди, които могат да доведат до скъпи ремонти и дълги престои, както и за да служат дълго и надеждно, е необходимо да се поддържат и обслужват редовно. Megger предлага пълна гама прецизно и надеждно изпитателно оборудване, което е най-добрата гаранция срещу отказ на трансформатора“, коментираха още от компанията.


Част от уредите и системите с марка Megger за тестване на трансформатори сa:


 - SVERKER900: система за изпитване на релета и подстанции;

 - S1-1568: 15 kV висококачествен диагностичен изолационен тестер;

 - MRCT: комплект за изпитване на релета и токови трансформатори;

 - MVCT: анализатор на VT (трансформатор на напрежение) и CT (трансформатор на ток);

 - DELTA4000: 12 kV система за диагностика на изолации;

 - TRAX: Многофункционална система за изпитване на трансформатори и подстанции.


Повече информация за Мегер България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Megger, Мегер България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мегер България ЕООД
www.megger.com