Ритбул: Комбинирани системи за огъване и пробиване на Alfra – за по-бърза, надеждна и безопасна обработка на шини

02.08.2020 г.6 мин.

 

 

 

 

 

 

 

При ремонта на електроразпределително оборудване често е необходимо да бъдат подменяни обемисти и тежки устройства, като трансформатори, прекъсвачи, шини и др. Ако става въпрос за трансформатори, превключватели и други устройства стандартно производство, подмяната е безпроблемна. В случаите на замяна на шини обаче, които обикновено са монтирани съобразно индивидуалните характеристики на устройствата,  възникват трудности. Шините обикновено са с дебелина от 20 mm до 150 mm. Такъв елемент е невъзможно да бъде огънат под даден ъгъл без използването на специален инструмент.За подобни цели се използват специални машини за огъване на шини. Те трябва да бъдат възможно най-компактни за лесно транспортиране и работа в тесни пространства, като в същото време са и достатъчно мощни. Изискванията могат да бъдат постигнати само с помощта на хидравлични устройства.


Обработката на медните шини, използвани в електроразпределителните табла или шинопроводните системи, включва освен рязане на определена дължина и други работни операции, като огъване или пробиване. „Тези задачи могат да се изпълняват по-бързо и безопасно с помощта на комбинираните системи за огъване и пробиване на шини на Alfra. С тях огъването на шини с размери 120 x 12 mm (по поръчка и 160 x 10 mm) лесно се извършва с помощта на универсален работен цилиндър, а пробиването на кръгли и овални отвори с размери от Ø 6.6 до 21.5 mm се осъществява с поансон“, коментираха за Инженер.bg от фирма Рибтул, която предлага продуктите и техническите решения на Alfra на българския пазар.


 

Огъване на шини – позиция „Bending“

 

За да се огъне една шина, матрицата се поставя в хидравличното бутало, а електрическият ъгломер – в кръглия канал на контраблока. Контактният кабел се свърза към електродвигателя. Необходимият ъгъл се фиксира върху скалата с помощта на регулиращ винт. Заради пружинните свойства на медта се препоръчва настройка с 1° до 3° над искания ъгъл в зависимост от дебелината на материала.

 

„Необходимо е да се провери първият ъгъл на огъване, като след това този ъгъл може да бъде възпроизведен толкова пъти, колкото е необходимо, тъй като процесът на огъване автоматично се прекъсва, благодарение на електрическия контактен изключвател“, уточниха още от Ритбул.

 

Пробиване на шини – позиция „Punching“

 

Поансонът с неопренов изтласквач и съответната матрица се поставят в монтажния отвор. Поансонът се фиксира странично с помощта на винт със скрита глава. В зависимост от ширината на шината и необходимото разположение на отворите се извършва плавно хидравлично повдигане или спускане на блока с помощта на маховик с ръкохватка. Брояч, прикрепен към маховика, показва височината до центъра на отвора в милиметри.


 

„За постигане на точно разположение на отворите се препоръчва предварително маркиране на центровете на отворите върху шината и след това подравняване на центъра на поансона с тази маркировка. Неопреновият изтласквач и вграденият електрически сензор осигуряват автоматично връщане на поансона в изходно положение“, обясниха в допълнение от Ритбул.

 

Техническа спецификация:


Огъване*:
 
- Максимални размери на Cu шини, Ш х Д: 120 x 12 mm;

  - Ъгъл на огъване: над 90°;
  - Минимално рамо на огъване: 50 mm;
  - Минимален размер на U-образно огъване: 100 mm;
  - Минимален размер на Z-образно огъване: 72 mm (в зависимост от дебелината на материала);


  * Дадените стойности се отнасят за Cu-шина с размери 120 х 10 mm.


Пробиване:
 
- Максимална дебелина на материала: 12 mm;

  - Максимална широчина на материала по централната ос: 110 mm;
  - Отвори в Cu: 6.6 – 21.5 mm диаметър;
  - Овални отвори с максимална дължина: 21 mm;
  - Външни размери, Д х Ш х В: 700 x 410 x 410 mm;
  - Тегло: 60 kg.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Ритбул, Alfra

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритбул ЕООД
http://www.rittbul.bg/