Проф. Валери Младенов от ТУ-София: Оптимист съм, че нашите възпитаници ще останат в България

13.05.2016 г.7 мин.

Eкипът ни се срещна с професор Валери Младенов, Директор на Дирекция ИВО (Информация и Връзки с Обществеността) на ТУ-София. Поводът - изложението за работодатели „Стажове”, което през 2016 г. учебното заведение организира за пета поредна година. За нагласите на бизнеса към подобни форуми, за плановете на ТУ-София за бъдещо развитие на „Стажове”, както и за много други интересни теми, ще прочетете в цялото интервю, което професор Младенов даде специално за Инженер.bg.


Проф. Валери Младенов, Директор на Дирекция ИВО на ТУ-София, в ексклузивно интервю пред Инженер.bg


Професор Младенов, разкажете ни малко повече за изложението за работодатели „Стажове”?

От Академичното ръководство на Технически университет-София сме радостни, че организирахме за пета поредна година изложението „Стажове”. Можем да кажем, че изложението вече е традиционно за нашия университет. По време на него се срещат работодатели и студенти, а интересът и от двете страни е голям. Основната идея на „Стажове” е студентите да намерят стаж в някоя компания по време на летните месеци, за да придобият практически опит в реална работна среда. Традиционно, по време на изложението се организират и фирмени презентации на редица компании в учебните зали.


Откъде се зароди идеята за „Стажове”?

Идеята дойде от това, че ние организираме друго традиционно изложение „Кариери”, което се провежда всяка есен. Миналата година беше десетото юбилейно издание на този форум. Към петото издание на „Кариери” осъзнахме, че пролетта не е запълнена със събитие в нашия календар. През този период обикновено студентите си търсят стаж в компании, в които да придобият опит през летните месеци. Затова решихме да направим подобно изложение през пролетта, но основната разлика е, студентите търсят не работа, а стаж. Така се зароди идеята за „Стажове”, като се оказа, че изложението се развива доста успешно.


Каква оценка бихте писали на изложението?

Спомням си, че в началото имаше 40 компании-изложители, а тази година техният брой бе 84. В първите издания на изложението започнахме с изложбени щандове само в 12-ти блок. В последствие разширихме изложбените площи и в 1-ви блок, като тази година разположихме щандове и във 2-ри блок. Това е показателно, че изложението предизвиква сериозен интерес, а изложителите се увеличават всяка година. Не знам доколко може да нарасне форумът „Стажове”, но оптималният вариант е 100 компании, според мен. Тази година на „Стажове” имахме 84 компании-изложители, на „Кариери” - 97 фирми-изложители, като много от компаниите участват и на двете изложения и са традиционни участници за нас. Моята оценка за „Стажове” е положителна и очаквам изложението да продължи да се развива в следващите години.


Каква е заинтересоваността на студентите към „Стажове”?

Както може би знаете, предстоят годишните стажове на студентите 4-ти курс. Те трябва да изкарат минимум 3 месеца стаж в някое предприятие, както и да разработят дипломните си работи. Ето защо, посещаемостта на изложбените площи бе голяма от страна на студентите, особено на тези по-горен курс. Голям плюс за нашите възпитаници е, че фирмите сами идват на изложението, а не се налага студентите сами да обикалят по офисите на отделните компании, за да си търсят стаж. Смятам, че те оценяват този факт.


Какви са тенденциите от страна на бизнеса относно набирането на инженерни кадри?

Това е въпрос, който се дискутира от дълго време в публичното пространство. Навсякъде се твърди, че търсенето на инженерни кадри непрекъснато нараства. Щом се правят инвестиции в построяването на заводи, закупуването на машини, увеличаването на производствените мощности на предприятията и т. н., следователно нуждата от технически кадри се увеличава. През последните години бяха инвестирани много средства в България, включително и от много български фирми. Виждам, че българският бизнес се „събужда“ и изведнъж осъзнава, че липсват хора. Няма кой да работи. Бизнесът беше забравил за това. След тежкото икономическо положение, което минахме след 1989 г., последна работа на фирмите бе да си произвеждат кадри. В този период много квалифицирани хора напуснаха България, за да работят в чужбина. В последните 10 години, мисля че тенденцията се променя и не малка част от специалистите решават да останат в България. Оптимист съм, че нашите възпитаници ще получат реализация тук.


Имате ли обратна връзка как компаниите оценяват подготовката на младите специалисти, възпитаници на ТУ-София? Към какво университетът насочва своите усилия по отношение оптимизирането на учебната програма?

В отделни случаи представители на бизнеса са ни казвали, че нашите възпитаници не са достатъчно подготвени, но не съм напълно съгласен с тези твърдения. Смея да твърдя, че ние от Технически университет-София, заедно с нашите филиали в Пловдив и Сливен, даваме необходимите знания на нашите студенти, за да се изградят като качествени специалисти. Това, в което обучаваме нашите студенти, са основните-фундаментални знания, за да могат сами да намерят решението на даден проблем. В по-тесни области на техническия бранш, опит и знания се придобиват в реална работна среда. Ето защо, работим с бизнеса и организираме изложения като „Стажове” и „Кариери”, за да имат възможност нашите студенти да получат допълнителни знания и опит. По отношение на оптимизацията на учебните програми мога да кажа, че имаме много мобилни магистратури. В тях въвеждаме нови предмети и обучения, които са съобразени изцяло с изискванията на бизнеса.


Какво ще пожелаете на техническата общност у нас?

Пожелавам на всички колеги професионални успехи и да посещават Инженер.bg. А  на вас повече читатели и разпознаваемост сред специалистите от техническия бранш.


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Технически университет – София
https://tu-sofia.bg/