JUMO внедри решение за дозиране на амоняк в електроцентрала, базирано на системата JUMO mTRON T

17.07.2020 г.5 мин.


Немската компания MPT Meß-und Prozeßtechnik е дългогодишен специалист в разработването на иновативни решения за дозиране на химикали за индустрията. За изпълнението на един от най-новите си проекти – система за дозиране на амоняк в електроцентрала, MPT работи съвместно с утвърдения производител на сензори и комплексни решения за автоматизация JUMO. „Доказаната система за измерване, контрол и автоматизация JUMO mTRON T се отличава със своята гъвкавост и универсалност за разнообразни индустриални плиложения. В съчетание с различни типове входно-изходни модули и работни панели, тя е оптимално решение и за управление на дозирането на химически вещества в енергетиката", информираха за Инженер.bg от българското дружество ЮМО България.


 

Техническото решение, което MPT Meß-und Prozeßtechnik проектира за свой клиент, се използва за пречистване на котелната вода в електроцентрала. Към дозиращите помпи в нея са поставени много високи изисквания, както и към безопасността и надеждността на цялата система. Причината за това е, че наличието на дори минимални отлагания или корозия в системите или върху отделните компоненти на захранването с вода и парната верига могат да нарушат безопасното функциониране на електроцентралата.


 

Амонячният разтвор, необходим за третиране на котелната вода, се съхранява в специален резервоар, който се пълни с амоняк от дозираща станция, и след това се разрежда с вода. Така подготвеният разтвор се подава към процеса. Благодарение на десетилетията опит в разработването на технологии за измерване, контрол и автоматизация за промишлеността, компанията JUMO е избрана за партньор на MPT при разработването на това приложение.

 

„В основата на системата за дозиране на амоняк е заложено доказаното модулно решение за автоматизация JUMO mTRON T. Сред предимствата му са наличие на универсални входно-изходни модули, гъвкава технология за свързване, както и единен софтуер за комуникация, оценка и автоматизация", обясниха от дъщерното дружество на компанията у нас.


 

Дозиращата система за амоняк на JUMO включва следните компоненти:

 

 - Мултифункционален панел, тип 705060;

 - Централен процесор, тип 705001;

 - Контролен модул, тип 705010;

 - Релеен модул, тип 705015;

 - Универсален аналогов входен модул, 4-канален, тип 705020;

 - Аналогов входен модул, 8-канален, тип 705021;

 - Изходен модул, 4-канален, тип 705025;

 - Цифров входно-изходен модул, 12-канален, тип 705030

 - Рутер, тип 705040;

 - Допълнителни работни панели, тип 705065.

 

За електроцентралата дружествата интегрират две контролни вериги за захранващата и кондензационната вода. Дозиращата система е проектирана да работи както в ръчен, така и в автоматичен режим. При автоматичен режим е активна внедрената система за управление. При ръчен режим количеството амоняк се определя по фиксирана формула, в зависимост от дебита. „За целта системата за автоматизация измерва стойността на потока в дадения момент като помощна променлива за изчисляване на необходимото количество амоняк. Това изискване е реализирано индивидуално за клиента в CODESYS средата на системата за автоматизация", допълниха от ЮМО България.

 

Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Юмо България, JUMO

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЮМО България ЕООД
http://www.jumo.bg/