Шведският хлебопроизводител Dafgård регенерира 98% от излишната енергия с компресорно оборудване на Atlas Copco

03.07.2020 г.5 мин.


През 2010 г. известният шведски хлебопроизводител Dafgård Family решава да разшири производството си, като построява нов завод, в който се приготвя прочутият хляб с квас на компанията. „В резултат на инсталираното ново компресорно оборудване за безмаслен въздух и със системата за 98% рекуперация на енергията, компанията Dafgård Family успява да постигне сериозни икономии на енергия и да намали разходите и емисиите на въглероден диоксид. Краткият период на изплащане на инвестицията и увеличеният капацитет са основната причина компанията да избере Atlas Copco като доставчик на новото оборудване“, информираха за Инженер.bg от Атлас Копко България.Безмаслени компресори за повишено качество на въздуха


Господин Андерс Дафгард, технически мениджър на Dafgård Family, пояснява: „С разрастването на производството се увеличи и потреблението на сгъстен въздух. Нашата съществуваща система за компресиран въздух по това време не можеше да се справи с повишеното потребление. Поради тази причина се свързахме с Atlas Copco, за да обсъдим възможностите за нова и по-голяма инсталация за сгъстен въздух“.

 

В хода на разговорите става ясно, че потенциалните икономии на енергия и увеличаването на качеството на сгъстения въздух могат да бъдат направени чрез преминаване от маслени към безмаслени компресори. „Измерихме текущото потребление на енергия и започнахме да обсъждаме алтернативата за безмаслен компресиран въздух, точка на оросяване, рекуперация на енергията, ново компресорно помещение, оперативни разходи за жизнения цикъл на оборудването, системи за контрол на паралелно свързани компресори“, коментира г-н Клас Йохансон, инженер по продажбите в Atlas Copco.


 

Качеството на сгъстения въздух на безмаслените компресори с вътрешен MD адсорбционен изсушител и краткият период на изплащане на инвестицията се превръщат в решаващ фактор за избора на новия безмаслен въздушен компресор.

 

„Когато едно производството се разширява, стремежът винаги е да се избере най-енергийно-ефективната алтернатива“, поясняват от Атлас Копко България.

 

Над 100 000 долара годишни икономии на разходи за енергия


Компанията Dafgård Family е инсталирала нискочестотен въздушен компресор ZR 160VSD FF с честотно регулиране и интегриран MD адсорбционен изсушител, както и система ES8 за управление на паралелно свързани компресори.

 

„Намалихме годишните си разходи за енергия с приблизително 106 000 USD, което доведе до намаляване на емисиите ни на въглероден диоксид със 117 t годишно“, допълва Андерс Дафгард.


 

Икономии на енергия в размер на 1100 MWh годишно


Системата на Atlas Copco за рекуперация на енергия позволява свръхпроизведената енергия да се използва за отопление. Dafgård Family възстановява приблизително 98% от излишната енергия, като я използва за предварително подгряване на дестилираната вода за котлите в производството.

 

„Ние имаме много технологични процеси, в които използваме директно пара. За да оползотворим регенерираната енергия от компресора, инсталирахме топлообменник, който да подгрява дестилираната вода. Така пестим приблизително 1100 MWh за една година. Освен всичко това, получаваме изсушен сгъстен въздух с по-високо качество", коментира г-н Ян-Оке Карлсон, мениджър за системите за сгъстен въздух в Dafgård Family.

 

„Новите безмаслени ZR/ZT VSD компресори на Atlas Copco осигуряват до 10% повече производителност, 15% по-ниска консумация на енергия и 25% по-малко заемано подово пространство. Гамата включва модели с мощност 90, 110, 132, 145 и 160 kW“, добавиха още от Атлас Копко България.

 

Повече информация за Атлас Копко България ЕООД, направление „Компресорна техника“, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Атлас Копко България ЕООД
http://www.atlascopco.bg/bg-bg