Топлообменници и вентили Danfoss за централни отоплителни системи „смекчават“ суровата зима в Швеция

29.07.2020 г.4 мин.


Дълги, тъмни и мразовити са зимите във втория по големина шведски град Гьотеборг. Ето защо уютът на топлия дом и изобилието от гореща вода са необходими условия за по-леко и по-приятно изкарване на студените месеци. До скоро обаче, жителите на един от кварталите в града не могат да се радват на нито едно от двете, тъй като техническите възможности на местното топлофикационно дружество се оказали недостатъчни. Какво предприемали технолозите на съоръженията и как все пак се справили със ситуацията, за Инженер.bg разказаха от Данфосс, сегмент Отопление – дъщерно дружество на международния лидер в производството на компоненти и цялостни решения за ОВК инсталации Danfoss.Високите температури на обратния поток означават и високи сметки за потребителите


„Преди известно време доставчикът на централно отопление и битова гореща вода в кв. Гьотеборгшус се оказал „залят“ от клиентски оплаквания заради нестабилните топлоподаване. Освен това, от дружеството отчели прекалено висока температура на обрания поток, което резултира в изключително високи сметки за потребителите“, обясниха от Данфосс, сегмент Отопление.


По тези причини е взето решение за въвеждане на система за управление на енергията. След внимателна проверка на съществуващото положение, експерти по енергийна ефективност инсталирали електронни контролери на децентрализираните подстанции за отопление и на централната подстанция за битова гореща вода. В резултат от тази стъпка температурите в домовете на потребителите се повишили, а доставката на битова гореща вода се стабилизирала. „Въпреки това експертите на топлофикационното дружество очакват повече. Захранващият поток за отопление става по-голям, но температурата на обратния не се понижава. Така фактурите в крайна сметка растат сериозно. Ето защо местните технически лица се обърнали за помощ към Danfoss”, разказаха от българското дружество.


Независимите от налягането контролни вентили AVQM оптимизират параметрите на системата за централно отопление


Първото действие, което специалистите от датската производствена компания предприемат, е да подменят съществуващите топлообменници на подстанциите с нови микроканални топлообменници от Danfoss. След това съществуващите двупосочни регулиращи вентили са заменени с независимите от налягането регулиращи вентили за централни енергийни системи AVQM. Нововъведенията в системата оказват влияние върху няколко важни работни параметра  оптимизира се работата на помпите, а температурата на подаване е намалена с 10 °C до само 60 °C.


Ето и основните предимства на независимите от налягането контролни вентили AVQM:

 - Предотвратяват колебанията преди регулиращите вентили;

 - Увеличават точността на контрола на температурата;

 - Спомагат за намаляване на температурата на подаване;

 - Обуславят по-ниска температура на обратния поток към системата за централно отопление.


„В крайна сметка, резултатът изпълни очакванията на всички. Жителите на квартала вече се наслаждават на комфортен микроклимат в домовете си и топла вода по всяко време, а енергийните разходи за квартала са намалели с цели 25%“, посочиха в заключение от Данфосс, сегмент Отопление.


Повече информация за Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Danfoss, freepik.com, visitsweden

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфосс ЕООД, сегмент Отопление
http://heating.danfoss.bg/home/#/