„Един HR попитал един инженер“ – нашата рубрика, която разкрива какво се случва „зад кулисите“ на успешните компании

09.07.2020 г.5 мин.


Нека си признаем – поне веднъж в професионалния ни път сме имали странно интервю за работа. Забавна случка или конфузна ситуация ни е накарала да запомним момента и завинаги да преосмислим нашето поведениe и отношението ни към HR специалистите, които в същия този миг са се чувствали не по-малко изненадани. Ето защо Инженер.bg реши да попита именно тях за тайните на професията им. Зададохме куп провокативни въпроси на експертите по човешки ресурси на водещите производствени и технически компании у нас, за да научим какво се случва „зад кулисите“ на успешните технологии. И вече получихме повече от любопитни отговори! А други очакваме ...Има ли идеален кандидат за работа, кой е най-странният отговор, който са получавали по време на интервю и защо са избрали пътя на HR специалист – всичко това Вие, читателите на Инженер.bg, успявате да научавате от рубриката ни „Един HR попитал един инженер“.


Емпатия, интегритет, емоционална интелигентност, умение да приемаш критика и неуспехи – това са магичните съставки от формулата за успех на добрия специалист по човешки ресурси по думите на Александра Гужгулова, мениджър „Човешки ресурси“ във Вистеон Електроникс България.


Евгения Накова, директор на дирекция „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България, сподели по какво се отличават инженерите, когато търсят ново работно място: „Инженерите търсят ясни причинно-следствени връзки, затова е важна откритата комуникация с тях“.


Истинско удовлетворение заради възможността да помага на хората да реализират своя потенциал намира Никол Георгиева, бизнес партньор Човешки ресурси в ЛЕМ България, в своята професия.

 

Най-креативният отговор, който Цветомир Цветанов от фирма Сентилион получава в своя професионален опит, е от потенциален ръководител на екип, който искал да осигури постоянно обучение за хората си, като ги инструктира да слушат подсъзнателно, докато спят.За Петя Аврамова от Винрбергер България идеалният кандидат съществува. Но да го превърнеш в идеалния служител е двустранен процес, който изисква време и ангажираност.


Работата в екип е като да отидеш на вечеря в ресторант – никога не можеш да оцениш само храната или само обслужването, или интериора, или музиката, а винаги си тръгваш с едно общо усещане. Така отговори един от нашите кандидати по време на интервю“, разказва Силвия Максимова от Melexis България. 


Кирилка Станчева – HR специалист в Одело България пък ни разкри какво е усещането да допринасяш за положителната промяна в нечий живот и защо честността и реалната самооценка са най-важни по време на интервю за работа.


Най-вълнуващото в HR професията е, че си част от създаването на „света утре“, смело заявява Славена Топалска от Фесто Производство, която винаги търси специалния „клик“ между компанията и човека, когато провежда подбор.


Гостите в рубриката „Един HR попитал един инженер“ на Инженер.bg ни научиха, че да си отговорен за създаването на екип от квалифицирани технически кадри е трудна задача, която те решават с размах, вдъхновение, знания и усет. Ако и Вие сте от „отбора“ на HR-итезаповядайте, каним Ви да се включите. Пишете ни на  имейл: info.engineer.bg@gmail.com.

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg