Шнайдер Електрик: Светът се променя и дигиталните технологии стават все по-нужна част от нашето ежедневие

27.04.2020 г.6 мин.


На 15 април екипът на Шнайдер Електрик България бе домакин на семинар, който бе посветен на т.нар.  „умна фабрика“. „В чувствителни времена като тези, в които сме изправени пред промени, случващи се с огромна бързина, е важно да запазим дух и професионализъм и да бъдем там, където сме били винаги, а именно до нашите клиенти и партньори. Светът се променя и дигиталните технологии стават все по-нужна част от нашето ежедневие. Горди сме, че имаме възможност до помогнем в усилията на Schneider Electric да създава проекти и кампании за технологично развитие – както в завода ни в Пловдив, който има вече 20-годишна история, така и в продуктите и решенията, които предлагаме“, с тези думи организаторите откриха уебинара.Бъдещето принадлежи на умните фабрики, но всъщност умните фабрики са такива заради хората, които ги създават. В действителност хората имат все по-голяма роля в един дигитално свързан производствен процес. По време на своя уебинар „Smart Factory explained: Умната фабрика на бъдещето – концепции и приложения”, Шнайдер Електрик доказа защо това е така, а екипът на Инженер.bg присъства виртуално на събитието, за да предаде за Вас как функционира дигитализираният организъм на бъдещото производство.


 

Life is on“ – животът никога не спира


Калоян Георгиев – архитект IoT решения за автоматизация и енергиен мениджмънт в Шнайдер Електрик България, разказа какво всъщност стои зад мотото на компанията „Life is on“. Също и какви интересни решения и идеи са имплементирани във фабриката в Пловдив, за да стане тя наистина „умна“ – нещо, което признават авторитетни европейски организации и е регламентирано със специален сертификат.

 

„Нашето просто послание на пръв поглед крие зад себе си мотивирани хора и много труд, който трябва да бъде извършен. „Life is on“ казва ясно, че животът не спира никога – дори и сега, в настоящата ситуация. Идеята ни е там, където няма никаква автоматизация, да помогнем нещата да се случат“, сподели г-н Георгиев.

 

От неговата презентация научихме също и че енергията вече не се възприема просто като самостоятелна единица, а върху нея се налагат още два слоя – автоматизация и анализ. А когато към тях се добавят достатъчно много данни, могат да се създават статистика и прогнози за бъдещето. Концепцията EcoStruxure всъщност комбинира всички тези подходи и служи за автоматизация и оптимизация на процеси.


 

Какво точно е умна фабрика?


Антоний Петров, инженер автоматизация Smart Factory, обясни какво представлява понятието „умна фабрика“, а именно че това е високо дигитализирана и свързана среда, в която машините и оборудването се подобряват чрез автоматизация и оптимизация, базирани на Четвъртата индустриална революция.

 

„В нашата фабрика повече от 67 % от процесите са автоматизирани и ние продължаваме да подобряваме това, като използваме Smart Factory програмата, която е напълно съобразена с правилата на производствената система на Schneider Electric. Като технологии, тази програма включва IIoT, колаборативни роботи, автономно управлявани средства, дигитални процеси, сградна автоматизация и мониторинг на енергийните ресурси, добавена и виртуална реалност, както и бързи решения с 3D технологии“, сподели г-н Петров, като разказа в детайли как се използва всяка една технология.


 

Откъде се черпят идеите в Schneider Electric?


Георги Трончев, координатор индустриални проекти в Innovation Hub Plovdiv, обясни какво представляват иновациите и откъде идват те.


„Всичко започва от идеята, която може да бъде дадена от най-различно ниво сътрудници, независимо дали това е оператор на определена линия, служител в отдел поддръжка или от колегите, които настройват машините. Важно е всяка една идея да се вземе под внимание, за да се развие. А това е така, защото иновациите и новите предложения помагат на бизнеса да се откроява и да бъде в крак с времето, в което живеем“, каза г-н Трончев.

 

Той разказа още как в хъба за иновации в Пловдив може да се види в реално време процесът на събиране данни и управлението на производството с помощта на софтуери, а също и достъпът до необходимата информация по всяко време, дори и през смартфон. Той обясни още, че за да се осъществи това, е важно в началото, при инсталирането на ново оборудване, да се определи какви данни ще се събират и следят, както и за какво ще се използва то.

 

Уебинарът „Smart Factory explained: Умната фабрика на бъдещето – концепции и приможения” се осъществи в партньорство с Limacon.


Повече информация за продуктите, които Schneider Electric, предлага можете да намерите на уебсайта на компанията.Източник на снимковия материал: Schneider Electric