Генетично ли се предава енергетиката? Част от младите експерти в КонтурГлобал Марица Изток 3 наследяват професията си

24.06.2020 г.5 мин.


Електрическата енергия, без съмнение, е от ключово значение, а надеждната ѝ доставка зависи от хората, работещи в сферата на енергетиката. А практиките на енергийното дружество КонтурГлобал Марица Изток 3 потвърждават това. Компанията предоставя добри възможности на работещите в централата уверено да чертаят пътя на своето професионално развитие. Освен това от КонтурГлобал не скриват и ентусиазма си от работата с начинаещите специалисти. Как компанията успява да привлече целевата група намладите инженери? Отговорите Инженер.bg потърси от екипа на дружеството у нас.


 

Преди горивото да се превърне в енергия

 

Надеждните доставки на електроенергия са възможни благодарение на работата по изследване на въглищата от рудник „Трояново“ 3. Те преминават през внимателен контрол, включително се вземат проби с цел изследване на калоричността и съдържанието на сяра и влага в тях. Тези задачи са поверени на инж. Валентина Бояджиева.

 

Инж. Бояджиева учи в търговската гимназия в Стара Загора, но влечението ѝ към инженерните науки я отклонява от реализация в сферата на икономиката. Дипломира се в специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ на Технически университет – София. Професионалният 35-годишен опит на нейните родители наклонява „везните“ за кариерния път, който поема Валентина. Тя наследява професията от своята майка. Баща ѝ също е бил част от екипа на електроцентралата като дежурен инженер.

 

Въпреки че среща трудности по време на своето обучение, инж. Бояджиева днес припознава професията си като отправна точка, от която да последва нейното бъдещо израстване, което тя съвместява с грижите за своя съпруг и син.


Изправност на машините

 

Друг представител на „младата вълна“ инженери в КонтурГлобал Марица Изток 3 е Петър Тонев. Вече над 3 години електроцентралата е част от професионалния живот на инженера в ремонтното звено.


Инж. Петър Тонев е завършил машиностроене и уредостроене и има опит в сферата на проектирането на машини. Впоследствие избира да работи със съоръжения в реални условия – дейност, която описва като ежедневно предизвикателство. Така попада в ремонтното звено на електроцентралата край Гълъбово. Връзката му с енергийната компания също има наследствен почерк – баща му, инж. Делчо Тонев, заема позицията началник на смяна в същия сектор на ТЕЦ-а.

 

Неотложната функция на ремонтното звено се проявява най-вече, когато някой от блоковете прекъсне работа заради авария, разказват от компанията.

 

Разказът на специалистите на дружеството насочва към темата за модела на функциониране на ТЕЦ-а и мерките за безопасност в настоящите условия.„Преди всичко е важно да отбележим, че при въведената извънредна ситуация във връзка с коронавируса продължаваме да работим при най-строги мерки за безопасност, гарантиращи безопасността и здравето на нашите колеги“, коментираха от КонтурГлобал Марица Изток 3. 


„Опитът и професионализмът на дългогодишните ни служители вървят ръка за ръка с възможностите за успешен старт, които предоставяме на младите енергетици. Именно на ползотворната екипна работа и на принципите за високо качество и прецизно изпълнение на всеки етап в осигуряването на електроенергия се основава успехът на нашата компания“, заявиха в заключение от КонтурГлобал Марица Изток 3.

 

Повече информация за КонтурГлобал Марица Изток 3 АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: КонтурГлобал Марица Изток 3, freepik.com, pexels.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КонтурГлобал Марица Изток 3 АД
www.contourglobal.com/asset/maritsa-east-3