Трокут Тест Груп: Системата XRHCount води до революция в автоматичното броене на SMD компоненти

15.05.2020 г.8 мин.


Днес почти цялата електроника за масово потребление се произвежда на високопроизводителни конвейерни линии, а времето буквално е пари. Ето защо в тази сфера два аспекта са от особено значение, а именно максимално произведените количества и минималното време за пренастройка на конвейера. „Когато става въпрос за необходимостта от броене на компонентите преди и след сглобяването, повечето производители все още използват старомодния начин чрез устройства за ръчно броене. Компанията VisiConsult, която е специализирана в рентгеновите системи за контрол и автоматизация, разработи системата за автоматизирано преброяване XRHCount, за да ускори този трудоемък и времеемък процес“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Трокут Тест Груп, която предлага решенията на VisiConsult в България.Във време, в което търсенето на решения за по-бързо изпълнение на потребителските поръчки и за по-голяма гъвкавост бележи непрекъснат растеж, почти всеки производител на печатни платки се опитва да намали непродуктивните разходи до минимум. Въпреки че точното преброяване на хиляди миниатюрни компоненти с ръчни броячни машини може да изглежда като една тривиална операция, времето, което тя отнема без автоматизация е възможно да предизвика затруднения в производствената верига. Още по-лошо е положението, когато с нейното изпълнение е ангажиран голям брой хора от персонала.

 

„Процесът на ръчното преброяване протича по следния начин - служителят взема ролковата лента със съответния компонент и я поставя заедно с празен барабан в машината. Следващата стъпка е да се прекара внимателно лентата с компонентите през преброяващия механизъм и да се монтира към празната ролка. Щом това е направено, започва самото преброяване, докато компонентите се отстранят чрез механизма за броене от старата ролка и се поставят в празната. Това отнема повече от две минути и очевидно времето се увеличава в линейна зависимост от количеството на компонентите“, коментираха от Трокут Тест Груп.


 

VisiConsult X-ray Systems & Solutions е немска компания, която е водещ производител на персонализирани рентгенови системи за контрол. Нейната дейност е насочена основно в областта на безразрушителните методи на тестване (NDT) на всякакви видове материали. „Известен производител на печатни платки се обърна към компанията със запитването за разработване на система, която съкращава времето на цикъла на броене на компонентите чрез използване на рентгенова технология и напълно автоматизиран софтуерен пакет. Резултатът от това задание е автоматизираната система XRHCount“, допълниха от Трокут Тест Груп.

 

XRH е абревиатура на X-Ray Handling-System


„Огромно предимство на системата е простотата на операциите. Всичко, което трябва да направи операторът, е да постави ролката в чекмеджето и да натисне един бутон. Само няколко секунди по-късно резултатът излиза на дисплея. Сложният алгоритъм за проверка подава съобщение в редките случаи, когато преброяването е невъзможно“, поясниха от Трокут Тест Груп.


 

„Уникалността на системата се състои в това, че тя е първата в света разработка за автоматизирано преброяване на компоненти (ACE), която не изисква предварителен избор на типа на компонентите. Това намалява времето за работа и води до стабилни резултати от преброяването. Следствието е, че дори нови типове компоненти могат да бъдат обработвани от системата, ако подобен тип вече е регистриран в базата данни. Системата просто ще открие приликата и автоматично ще използва най-доброто решение“, допълниха от българската фирма. В случай на напълно нов тип компоненти излиза предупреждение и обучен специалист може да въведе този нов тип в системната база данни за по-малко от 15 min. С всеки нов тип ефективността на системата се увеличава, тай като нараства самообучителната невронна мрежа. Заслужава да се отбележи също така, че времето за броене на компоненти с XRHCount не се увеличава с нарастването на броя на компонентите – преброяването на 50 000 компонента отнема малко повече време от преброяването на 5000. Това е огромно предимство пред ръчното преброяване.

 

Времето на един цикъл на преброяване е около 15 s. За сравнение, при ръчното преброяване това време е около 120 s, което увеличава общата ефективност десет пъти. В референтния проект на разработката този факт е довел до намаляване на заетия с процеса персонал от осем на двама човека, като съществуват още повече възможности за оптимизация. „В резултат на тази впечатляваща производителност, възвръщаемостта на инвестицията (ROI) за подобна система се очаква да бъде около 12 месеца, в зависимост от заплатите на персонала и натовареността на линията“, заявиха от Трокут Тест Груп.


 

Поради простотата на операциите, XRHCount почти не се нуждае от поддръжка. Малкото заемано пространство от само 1.25 m х 0,85 m прави настройката много лесна – устройството просто се включва в контакта и системата е готова за работа. „Разбира се, XRHCount е сертифицирана по TÜV, CE и други, което гарантира безопасна работа без утечки на радиация и ергономична позиция на оператора. Благодарение на международната мрежа за сервиз и продажби, всеки клиент може да разчита на надеждна и бърза поддръжка, която гарантира 24/7 режим на работа на системата“, допълниха специалистите от фирмата.

 

„Следващата стъпка пред VisiConsult е разработката на напълно автоматичен процес на броене, при който поставянето на ролките ще се извършва от роботи, а нарастващата невронна мрежа от класифицирани типове компоненти ще осигури солидна база за взимане на решения. Такива са амбициозните планове за бъдещето на VisiConsult“, коментираха още в заключение от Трокут Тест Груп.

 

Повече информация за Трокут Тест Груп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Трокут Тест Груп, VisiConsult

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Трокут Тест Груп
www.trokuttest.com