Цветомир Цветанов от Телетек Електроникс: „Инженерът винаги търси възможности там, където другите не ги виждат“

11.05.2020 г.6 мин.

 „Ако не бях инженер, щях да бъда счетоводител.“   


А ти какъв мечтаеше да станеш, като пораснеш? Инженер, лекар, супергерой? Успя ли да постигнеш желанието и идеала си? Това ли очакваше като дете? Ето на такива въпроси даваме отговор в новата ни рубрика „Ако (не) бях инженер“, срещайки Ви с доказани, мотивирани и предприемчиви специалисти от техническия бранш у нас. А в днешния материал предизвикателството да разкаже за младежките си амбиции, разбирания и какво му носи работата като инженер, прие инж. Цветомир Цветанов от фирма Телетек Електроникс.

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?


Причините са много. Имах изключителен интерес към предмети като физика, химия и математика. Поради куп обективни причини държах, ако е възможно, висшето ми образование да бъде в София и колкото се може по-далеч от любимия ми роден град Свищов. Като необективна причина мога да посоча, че ми беше „втръснало“ от икономическите науки в ДТГ „Димитър Хадживасилев“ и исках нещо различно от УНСС например, въпреки че в крайна сметка като резервен план кандидатствах и там.

Какво правя в рамките на работния ден?


Казано с две думи – продуктов мениджмънт. Или по-подробно: участвам в разработката на нови продукти, в подобряване на вече съществуващи и проследяване на техния жизнен цикъл, следя сроковете за изпълнение на проектите – от идеен проект до внедряване в редовно производство, извършвам конкурентни анализи, изготвям и изнасям презентации пред аудитория, правя обучения на клиенти и колеги върху фирмените продукти, участвам в международни изложения, а когато е по-натоварено помагам на колегите от отдел „Техническа поддръжка“ и др.

 

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент?

 

Определено отговаря на очакванията ми. Даже ги задминава!

 

 

Инж. Цветомир Цветанов е продуктов мениджър „Пожароизвестителна техника“ в българската компания Телетек Електроникс АД. Той е магистър инженер по „Електроенергетика и Електрообзавеждане“ в Технически университет – София.


Коя е най-смелата ми професионална мечта?

 

Бих искал всеки един проект, с който се захвана, да завършва успешно като топ продукт в портфолиото на фирмата и, имайки предвид сферата на приложение – да спаси колкото може повече човешки животи.

Ако не бях инженер, щях да бъда...

 

…счетоводител или може би адвокат. Но не обичам насилието, така че адвокат отпада.

Защо исках да стана...?

 

Исках да стана лекар, за да лекувам баба ми. Често казано, тя ми го предложи първа и усилено ми го втълпяваше.

А защо не станах ...?

 

…лекар ли? Нямаше как, защото обикновено клоня към припадък, когато видя собствената си кръв.

Как работата като инженер ме развива като личност?

 

Работата като инженер е интересна, защото всеки ден човек се сблъсква с нови и различни казуси, някои от които на пръв поглед изглеждат нерешими. С правилната нагласа „инженерът“ винаги ще търси възможности там, където другите не ги виждат.

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?

 

Когато не съм на работа, се опитвам да обръщам повече внимание на семейството си и на хобитата ми, Но когато съм на работа, се старая да дам най-доброто от себе си – всичко, на което съм способен.


Имам ли хоби? Какво е то? Свързано ли е и то с техниката и как за него ми помага това, че съм инженер?


Да, имам хоби, дори повече от едно – фотография и HI-FI. В 90% от случаите не ми се налага да чета упътването. Също така, се е случвало сам да си сглобя дребни елементи по системите.

 

Повече информация за Телетек Електроникс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: личен архив Цветомир Цветанов

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg