Спускане в дълбините: Изследователи търсят най-дълбоката пещерна система в Европа с инструменти Bosch

07.08.2020 г.7 мин.„Ние оставяме отпечатъци от стъпки там, където друг човек не е стъпвал преди това. Също като Нийл Армстронг!"

Аксел Хак


„Ние знаем по-малко какво има под краката ни, отколкото на Луната‟, казва професионалният пещерняк Аксел Хак. Нещо, което започва като приключение, през годините се превръща в много повече за него. Той и неговите колеги пещерняци се опитват да внесат известна светлина върху тайните в дълбините на Земята, за да могат един ден хората да ги оценят, защитят и съхранят. От 2012 г. Хак е част от проекта „Ario Caves Project‟. Международни експедиции повече от 50 години изследват пещерните системи на платото Арио в „Picos de Europa‟ (Върховете на Европа), планинска верига нa Атлантическия бряг в Северна Испания. Днес, заедно с българското дружество Роберт Бош, направление Електроинструменти, ще Ви разкажем малка част от историята на европейските пещерни системи.


 

Групата пещерняци, които са част от проекта „Ario Caves Project‟, търсят най-дълбоката пещерна система на Европа и се нуждаят от подходящите инструменти за опасното спускане в дълбините. А това се оказва...

 

Труден тест за изследователите и технологията

 

Екипът изследователи е успял да изготви карти на няколко пещери в огромния варовиков масив Лаймстоун. Резултатите от експедициите от предишни години събуждат надежди, че има естествена връзка между двете най-важни пещери „C4‟ и „2/7‟. Тестване с багрила показва, че от едната пещера в другата изтича вода. Като резултат изследователите отбелязват, че са на крачка по-близо до откриването на най-дълбоките пещерни системи в Европа. Досега все още не е известно дали всички пещери са свързани и това любопитство вдъхновява специална мисия през лятото на 2017 г.


 

За експедицията е необходимо сериозно като количество и обем оборудване, което е пренасяно с магарета до базовия лагер. „Всичко бе донесено в пещерата в опаковки за транспортиране от брезент. Ние буквално теглихме оборудването след нас, без значение колко тесен е отворът, през който трябваше да се промушим‟, споделят изследователите. Някои части от пещерата изискват умения за катерене и затова на пещерняците са им необходими инструменти, въжени стълби, въжета, клинове и акумулаторни перфоратори, на които да могат да разчитат във всяка ситуация.

 

„Условията са тежки както за хората, така и за машините – 80% влажност на въздуха, 7 °С и глинени маси. Това бе изключително труден тест за двата акумулаторни перфоратора, с които Bosch подпомогна експедицията. С тяхна помощ успяхме да си проправим път през привидно недостъпни участъци на неизследвана пещера‟, споделя Аксел Хак.


 

Долу е „Чудовището‟

 

Преди да достигнат до залата „Светилището“ в пещерата „C4”, открита през 2016 г., където да създадат своя лагер, пещерняците трябва първо да победят „Чудовището”  шахта със 180-метрово отвесно спускане. След като влизат 650 m навътре, екипът на експедицията намира поток, който води към сифон и пътят им пеша свърша дотам. Един пещерняк трябва да проследи течението на водата на дълбочина 30 m, а другите да изкатерят обкръжаващите шахти, за да открият суха връзка към пещерата „2/7”.


 

„В търсенето на проход двата перфоратора изиграха важна роля. Използвахме ги за фиксиране на клиновете за катерене. Преди започване на работата с бормашината е важно да проверите звука на скалата с чук. Той установява дали свредлото ще удари в слоеста скала или не. Важно е да има здрава основа, на която да се задържи клинът на място, така че пещернякът да не полети в дълбините‟, казва Хак.

 

За по-малко от 2 дни Аксел Хак и неговите колеги достигат комин в скалата на височина от 70 m и се нуждаят само от две акумулаторни батерии. „Най-важното правило долу е нищо да не се обърка и това важи също за инструментите“, коментират още пещерняците.


 

Стръмно катерене към върха

 

Работата в пещерата е изключително тежка и учените работят по 14 часа на ден, но накрая суровият труд дава резултат. Въпреки че експедицията не успява да открие сух достъп до пещера „2/7”, стига до друга пещерна система. За пещерняците това е голям пробив, тъй като откриват първата връзка между две пещери, а това е важна крачка по пътя един ден да се разкрие цялата система от пещери на платото Арио.

 

На дълбочина 905 m свързаните пещери „C4” и „2/7” вече се числят към най-дълбоките 140 пещери в света и се простират на обща дължина от почти 18 km. Ако се открият и връзки към съседните пещери в испанската планинска верига, разликата във височината им от над 1750 m между входа и изхода ще ги направи най-дълбоката непрекъсната пещерна система в Европа.


 

След повече от две седмици екипът изследователи подготвя окончателното си изкачване обратно. Тръгвайки си от експедицията с уникални впечатления и натрупан ценен опит, Аксел Хак споделя „Когато влизате в пещера, никога не знаете какво да очаквате. Промушвате се през тесен отвор и изведнъж се озовавате в каньон. Ние оставяме отпечатъци от стъпки на места, където не е стъпвал човек никога преди. Също като Нийл Армстронг!“.


 

Повече информация за Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Роберт Бош ЕООД, Bosch

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти
http://www.bosch-pt.com/bg/bg