В чест на Деня на храбростта, Инженер.bg ще Ви разкаже за личността и постиженията на български военни инженери

05.05.2020 г.4 мин.

Денят на храбростта и празник на Българската армия, който честваме на 6 май, е повод за гордост и благодарност към онези личности, чийто дълг към България е лична мисия. Техните успехи намират материално измерение във висши ордени и отличия за храброст, но паметта и почитта на бъдещите поколения ги превръщат в стожер на българския дух. В следващите дни, ние от Инженер.bg ще отдадем внимание на някои бележити имена от историята ни, които умело съчетават своята далновидност и дързост със стройна инженерна мисъл.

 

На 7 май ще Ви разкажем за ген.-лейтенант инж. Георги Вазов

 

Когато силата на знанието срещне силата на меча, е необходима целеустремена личност, която да успее да ги обедини, особено в трудните години на Османското иго в България. Такъв пример „завещава“ на бъдещите поколения ген.-лейтенант инж. Георги Вазов, който в дългата си професионална биография е и началник на Инженерни войски. Носещ победоносно име и прочута българска фамилия, ген. Георги Вазов съчетава любознателност, предприемчивост и военен талант.

 

За подвига си по време на Сръбско-българската война ген. Вазов е удостоен с орден „За храброст“, а победата край Одрин е своеобразен апотеоз на военните постижения на пълководеца.

 

На 8 май ще Ви срещнем с контраадмирал Сава Стефанов и с радиотелеграфията

 

Защото битките са не само „на щик“. Затова ще обърнем внимание и на специалистите, които разработват оборудването за радиовръзка по време на Балканската война.

 

На 24 юни 1911 г. се монтира радиостанция „Телефункен“ на крайцера „Надежда“, с което се поставя началото на радиотелеграфната служба в армията. За отговорник е назначен мичман I ранг Сава Стефанов, който остава в историята ни като първия български контраадмирал. Завършил Минен електротехнически офицерски клас, специализирал Радиотелеграфия, Сава Стефанов е един от най-образованите за времето си български офицери.

 

На 1 януари 1912 г. е основано „Радиотелеграфно отделение“ с командир кап. Иван Башмаков. Още същата година заработва и първата българска брегова радиостанция „Франга” край гр. Варна. Строителството и оборудването ѝ са дело на английската компания „Маркони-Упрел Ко“.

 

На 9 май очаквайте пленителната история за живота на ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков

 

Радетел на развитието на инженерната наука и умел военачалник. Така бихме могли да представим друг бележит българин – ген.-майор проф. инж. Симеон Ванков. Учи в Петербургския минен институт и Второ военно Константиновско училище в Санкт Петербург, Русия.

 

Завръщайки се в родината, той поема ръководството на Русенски артилерийски арсенал (б.ред. днес Завод Арсенал). Около година продължава реорганизацията на предприятието, в което се осъществява ремонтната дейност на артилерийската материална част и изработването на резервни части. За усилената си дейност ген.-майор инж. Ванков получава орден „За заслуги“.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от Българите! „Забравените постижения“, изд. Ciela, bulgarianhistory.com, libruse.bg и др.

 

Източник на снимковия материал: bnr.bg, arsenal-bg.com, morskivestnik.com