Новите многофункционални машини WT C5 и C10 на Rittal обработват кабели с десет пъти по-висока скорост

22.11.2022 г.8 мин.

Напълно автоматичната обработка на кабели преминава на следващо ниво – това имаха възможност да видят посетителите на изложението SPS 2022, което се проведе от 8 до 10 ноември т.г. На него Rittal представи иновативните си разработки Wire Terminal WT C5 и C10, които позволяват десет пъти по-бърза обработка на кабели, отколкото на ръка. „Благодарение на модулния принцип на конструкцията и многобройните опционални пакети, производителите на контролни панели и разпределителна апаратура вече разполагат с ново, ориентирано към бъдещето решение за автоматизация. Като начало те могат да започнат с малка версия, а след това при необходимост да я адаптират и разширят в зависимост от индивидуалните потребности“, съобщиха за Инженер.bg от Ритал ЕООД.

Пълното свързване в мрежа дава решение за различни процеси – от електротехническото проектиране до производството

При изграждането на контролни панели и комутационни устройства окабеляването е трудоемък процес, който отнема около 50% от времето за обработка. Затова пред компаниите днес стоят редица въпроси. Как могат да ускорят процесите на свързване и окабеляване при едновременно съкращаване на разходите и запазване на същото високо качество? Възможно ли е да се опростят още повече експлоатацията на машините и производствените процеси? Могат ли днес инсталаторите да положат основите на технология, която ще отговаря на всички техни изисквания след десет години или дори по-дълъг период от време?

Rittal отговаря на тези въпроси със своите нови, напълно автоматизирани машини за обработка на кабели Wire Terminal WT C5 и C10. Те позволяват конфекционирането на кабели с индивидуална маркировка (черна, бяла и светлосиня) да се извършва десет пъти по-бързо, отколкото на ръка. Но това не е всичко, основните предимства включват разнообразие от комбинации, различни методи за извеждане на кабелите и поддръжка на последващи, дигитално последователни и автоматизирани процеси като етикетиране, сортиране и транспортиране. „Машините са с модулна системна структура, която може да бъде индивидуално адаптирана и разширявана в зависимост от потребностите както по отношение на софтуера, така и на хардуера. Това поставя потребителите в оптимална позиция за посрещане на изискванията на бъдещето им развитие. Периодът на възвръщане на инвестицията е само 2.5 години при производство на около 300 шкафа годишно“, поясниха от Ритал.

Гъвкави етапи на конфигуриране

Wire Terminal WT се предлага в две различни версии с гъвкави етапи на конфигуриране. Като базово решение за обработка на кабели Rittal предлага варианта WT C5 с пет вибрационни бункера за кабелни накрайници и функция за обработка на кабели със сечение от 0.5 до 2.5 mm², включително рязане по дължина, етикетиране и кримпване.

Изпълнението WT C10 разполага с десет вибрационни бункера за кабелни накрайници за кабели със сечение до 6 mm². И двата варианта могат да бъдат разширени до пълната възможна функционалност в съответствие с използваните проводници.

Система за бърза смяна на кабели

Напълно автоматизираната машина, която се управлява лесно чрез 24" сензорен дисплей, предлага много подобрения и нови опции, като например подаването и извеждането на кабелите. Безопасното подаване на кабели, както и лесната и бърза смяна с други кабели се постигат чрез нов тип система за подаване, включваща три блока за подаване на до 36 кабела и 12 вида кабели при блоково подаване. Системата за бърза смяна позволява гъвкаво настройване и смяна на подаваните блокове. Транспондерът за радиочестотна идентификация автоматично осигурява подаването на кабела. Това улеснява смяната на пълните с проводници магазини.

Максимална надеждност на процеса

С до десет вибрационни бункера за безопасен и сигурен процес на подаване на изолирани накрайници и благодарение на лесния начин за презареждане, WT C10 предлага максимална гъвкавост и по-малко усилия за настройване на обработката на кабелните краища. Използването на кримпер с нова технология позволява обработката на накрайници с дължина от 8 до 18 mm. При зачистване на изолацията на кабелите потребителите могат да избират между частично и пълно отстраняване на изолацията до 20 mm. Тази нова кримпваща машина, която използва технология със серводвигател, осигурява постоянно много високо качество.

Три метода за извеждане на кабелите

В зависимост от изискванията кабелите могат да бъдат изведени от машината по три различни начина: чрез изхвърляне с помощта на релсова система или посредством верижен пакетиращ механизъм. Патентованата магазинна система може да побере до 2100 кабела. Не се изисква сортиране на проводниците, тъй като предварително обработените проводници се подреждат стандартно в магазините в съответствие с поръчката. Това позволява бърза и ефективна обработка на подредените кабели, което в комбинация с количката на релси Wire Cart за магазини с готови кабели подобрява комплектацията на поръчките на работното място. За да бъде процесът на окабеляване още по-ефективен е възможно и производство на верижни снопове. Кабелите се подреждат последователно в избрания ред, което означава, че компаниите могат да действат гъвкаво като доставчици на услуги. Във WT C5 и C10 могат да бъдат реализирани и трите гъвкави опции за извеждане на кабелите. В комбинация със софтуера Eplan Smart Wiring това води до ефективно създаване на стойност на допълнителния етап от процеса на окабеляване на контролни шкафове.

Технологична верига с дигитална поддръжка

Освен опциите за етикетиране, сортиране и транспортиране, Rittal също така подпомага процесите надолу по веригата чрез предоставяне на съгласувани данни. Новата софтуерна архитектура осигурява безпроблемна интеграция в работния поток от данни на софтуера за управление на проекти RiPanel Processing Center. „Това означава по-ефективно производство и то не само поради по-високата работна скорост. Производството се превръща в още по-важна част от цялата цифрова технологична верига, като се планира и контролира централизирано с помощта на данни директно от инженерната и производствената екосистема на Eplan и Rittal”, поясниха още от Ритал.

Готови ли сте за Индустрия 4.0? Rittal има решение за това със своите нови, напълно автоматизирани машини за обработка на кабели: Wire Terminal WT C5 и C10.
Не пропускайте премиерата на новите кабелни центрове на Rittal, организирана от Ритал ЕООД!

Тема: „Готови ли сте за Индустрия 4.0 – Новият кабелен център на Rittal“

Кога: 15 декември 2022 г. (четвъртък) от 10:30 ч.

Къде: Семинарът ще се проведе онлайн в платформата на Cisco

Лектор: инж. Александър Георгиев, търговски мениджър в Ритал ЕООД

Продължителност: 60 min

Предварителна регистрация: ТУК

Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal

Тагове: Rittal, електротехника, кабелно оборудване, контролни шкафове, разпределителни табла, Ритал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритал ЕООД
http://www.rittal.bg/index.html