Ритбул: EDS данни за продукти на ETI в среда на Eplan – стъпка напред в посока към виртуалното прототипиране

08.02.2021 г.4 мин.

ETI стартира нова интеграция в облачната система ePulse на Eplan в съответствие с новия стандарт за качество на информацията и данните EDS, или Eplan Data Standard. „Той определя типа данни за компонентите, необходими за автоматизация и опростява процесите при създаване на идейния проект, планирането, инженеринга, производството и поддръжката. Към момента вече са актуализирани данните на няколкостотин продукта на ETI съгласно новия стандарт на  Eplan. Фокусът е поставен към тези, които се интегрират в производството“, съобщиха за Инженер.bg от Ритбул, доказана българска фирма, предлагаща техника от водещи европейски производители на пазара у нас.

При 3D проектирането на контролни шкафове проводниците се изчисляват и разполагат автоматично, монтажните плочи се обработват от робот, а вратите на шкафа се разпробиват машинно. Това налага стандартизиране на данните на отделните компоненти. „Основната цел на всеки професионален техник или инженер е да завърши задачата във възможно най-кратък срок. Това би могло да се постигне например чрез функционално ориентирани методи или посредством автоматизиране на повтарящите се действия с макроси. Създаването на дигитални двойници – процес, известен още и като виртуално прототипиране – при оформяне структурата на шкафа спестява много време и труд при окончателната изработка“, допълниха специалистите на Ритбул.

За да се оборудва един шкаф, е необходимо много време. Първо трябва да се поръчат компонентите, след това да се определят местата за пробиване на отворите, да се позиционират компонентите и да бъдат прокарани кабелите. Сега всичко това може да бъде направено по един интелигентен и прецизен начин.


Първите данни за продуктите вече са налични

Към момента вече са актуализирани данните на няколкостотин продукти на ETI съгласно новия стандарт на Eplan, като фокусът е насочен към тези, които се интегрират в производството. Това включва макроси на схеми, 2D и 3D макроси, модели за точки на свързване, места за разпробиване на отвори и всичко това на 11 различни езика.

 

Пълната edz и xml библиотека за продукти на ETI е достъпна на сайта на ETI Elektroelement. Ако имате нужда от библиотеки за Eplan, можете да се свържете с експертите от Ритбул на office@rittbul.bg или ги изтеглите ОТТУК.

Предимства на новия стандарт за данни

Разпределянето на компонентите в един контролен шкаф чрез виртуално прототипиране спестява много ръчен труд. Още преди да се поръча шкафът, вече се знае дали всички компоненти ще се поберат в него и как могат да се позиционират най-оптимално. Такъв тип проектиране позволява изпращането на виртуалния прототип на клиента за одобрение. С подходящия софтуер системата може автоматично да определи кабелните трасета. При промяна на позицията на даден компонент системата автоматично преизчислява и създава нова спецификация за окабеляване. Местата за пробиване също се генерират автоматично.

„С Eplan е възможно и автоматично управление на CNC машини за разпробиване на отворите, например Rittal Perforex или други подобни“, добавиха още от Ритбул.

Източник на снимковия материал: Ритбул, Eplan

Тагове: 3D технологии, Eplan, ETI Elektroelement, виртуално прототипиране, контролни шкафове, проектиране, Ритбул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритбул ЕООД
http://www.rittbul.bg/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ETI Elektroelement
http://www.etigroup.eu/