Ритбул: Трифазните шунтови реактори HDL на ETI Elektroelement гарантират висока надеждност и дълъг експлоатационен живот

10.02.2024 г.5 мин.

Серията трифазни шунтови реактори HDL на словенската компания ETI Elektroelement са разработени с цел компенсиране на фактора на мощността при наличието на капацитивна енергия в енергийната система. Тези типове реактори се използват главно на места с дълги електропреносни и разпределителни линии, особено при захранване на телекомуникационни станции в градски райони, като радио, GSM и телевизионни предаватели, както и на места, където има дълги наземни кабелни трасета. „При по-дълги разстояния тези кабели имат капацитивна характеристика и съответно това води до свръхкомпенсация на системата, което увеличава неустойките в сметките за електроенергия. Допълнителен недостатък при наличието на капацитивна енергия е повишаване на мрежовото напрежение, което може да доведе до повреди на чувствителното оборудване, свързано към него“, коментираха за Инженер.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Ритбул, която е дългогодишен партньор на ETI Elektroelement в България.

Съвременните методи за производство на енергия и използването на UPS устройства, LED осветление и други специфични товари в сградните инсталации повишават допълнително необходимостта от компенсиране на капацитивната енергия. „Решение на тези проблеми е индуктивното натоварване на системата с шунтови реактори HDL. Стандартната гама на ETI включва продукти от 10 до 80 kVAr на 400V, но се предлагат опционално и други варианти с различна мощност и напрежение. Те гарантират висока степен на надеждност и дълъг експлоатационен живот на оборудването“, поясниха специалистите от Ритбул.

Компенсиране на индуктивна енергия

При наличието само на индуктивни товари, например трансформатори, електродвигатели, токоизправители, луминесцентни лампи и други устройства, фирма Ритбул препоръчва компенсация на реактивна мощност с кондензаторни батерии от серията LPC на ETI. Те се предлагат с мощност от 1 до 50 kVAr и напрежение от 400, 440 V, 460V и 525V. Изработени са от метализиран полипропиленов филм с ниска степен на загуби и самовъзстановяващи се свойства, а устройствата от сух тип са запълнени с нетоксична екологична полиуретанова смола, която осигурява ефективно разсейване на генерираната топлина. Корпусът им е изработен от алуминий и е снабден със система за прекъсване на електрическата връзка при повишаване на налягането, която предотвратява проблеми, причинени от пренапрежение, хармоници, висока температура и др. Всички кондензатори имат вградени разрядни резистори, които гарантират разреждането на кондензаторната батерия до 75V за не повече от 2 min.

Комбинирани уредби за компенсация

Продуктите от сериите LPC и HDL могат да бъдат използвани за индивидуална компенсация на реактивна мощност или групирани в автоматизирани системи. Управлението на тези уредби се осъществява от 6, 8 или 12 стъпков контролер, модел PFC, на ETI.  Той може да се използва в комбинирани уредби за компенсация както на индуктивна, така и на капацитивна енергия за ниско и средно напрежение. Оптималното регулиране се постига в един цикъл с минимален брой превключвания, като контролерът включва/изключва няколко стъпки едновременно.

Капацитивни контактори и филтри за хармоници

Подходящият контролер за регулиране и правилният подбор на контактори и филтри за хармоници са ключът към намаляване на разходите за енергия. „Контакторите на ETI са от 7.5 до 80kVAr и са снабдени с резистори, които ограничават високия пусков ток при включването на батерии/реактори. При наличието на хармоници в комплетните кондензаторни уредби се препоръчва допълнителното използване на филтри за хармоници. Те предотвратяват претоварването на кондензаторните батерии и удължават експлоатационния им живот“, допълниха още от Ритбул.

Източник на снимковия материал: Ритбул, ETI Elektroelement, canva.com

Тагове: ETI Elektroelement, електроизграждане, електротехника, комутационна апаратура, Ритбул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритбул ЕООД
www.rittbul.bg