Нова система за сигурност от по-висок клас ProSafe-RS SIL2 на Yokogawa

08.11.2017 г.5 мин.

Японският гигант Yokogawa Electric Corporation разработи нова система за детекция на газове, чийто световен пазарен дебют бе през септември т.г., съобщиха за Инженер.bg от Йокогава България. „ProSafe-RS SIL2 представлява обновена версия на системата за безопасност ProSafe-RS SIL3 в комбинация с безжични мрежови устройства на Yokogawa, сигнални панели и GasSecure GS01/GS01-EA безжични детектори на газ. Това е ново комплексно решение, в допълнение към което компанията предлага както консултации, така и инженерингови услуги“, коментираха специалистите в областта на контролно-измервателните технологии и автоматизацията.

 


Внедряването на система за безопасност е от изключително значение за енергетиката и индустрии, сред които производството на различни течни горива, газ, както и техни производни и химикали. По този начин се гарантира автоматичното спиране на производствените процеси, както и задействането на пожароизвестителни и пожарогасителни инсталации, в случай на възникване на инциденти и аварии. „Системата ProSafe-RS на Yokogawa е високо ценено техническо решение от потребителите в тази област, което е инсталирано в повече от 2100 проекта по целия свят, по данни на компанията от юни 2017 г.“, категорични са от Йокогава България.

 


Предимства на безжичните системи за сигурност

 

Полевите безжични системи се изграждат от полеви устройства, които могат да комуникират безжично със система за наблюдение и контрол. Безжичните устройства имат редица предимства, сред които възможност за инсталиране на труднодостъпни места и намалени разходите за монтаж, поради което са се превърнали в основни елементи при разрешаването на проблеми с безопасността. Този вид системи са изключително подходящи в случаите, в които  работата на инсталацията може да бъде лесно повлияна от фактори като местоположение и условия на околната среда. „Използването на безжична технология отстранява необходимостта от инсталиране на окабеляване, като същевременно значително улеснява процеса по преместване и/или добавяне на допълнителни устройства към системата“, поясниха от офиса на компанията у нас.

 


Изисквания за безопасност към технологичното оборудване

 

За да се постигне намаляване на риска до ниво SIL2 (интегрираното ниво на сигурност) при използването на безжични детектори за газ с инструментално оборудване, са нужни комуникационни протоколи, които да отговарят на изискванията за безопасност, посочени в международния стандарт IEC 61508 за електрически, електронни и програмируеми системи. В отговор, Yokogawa  разработи безжична SIL2 система за детекция на газ, базирана на нова версия на ProSafe-RS, която свързва полевите устройства посредством съвместим с IEC 61508 комуникационен протокол.


Характеристики на системата ProSafe-RS SIL2

 

„Пускайки на световния пазар обновената система за безопасност ProSafe-RS SIL2, съответстваща на изискванията на стандарта IEC 61508, устройствата на Yokogawa се превърнаха в единствените от този тип в индустрията, които постигат намаляване на риска до ниво SIL2“, заявиха от Йокогава България.

 


Новата версия на интегрираната система включва следните характеристики:

 

- Комплексно решение за безопасност, включващо консултации и инженеринг – безжичната система ProSafe-RS SIL2 позволява по-голяма гъвкавост при конфигуриране на устройствата и е приложима както за детекция на газ и пожарогасене, така и като система за аварийно спиране на процеси. Въз основа на дългогодишния си опит в областта, Yokogawa предлага цялостни системни решения, включващи поддръжка на внедрените решения.

 

- Подобрена оперативна ефективност – благодарение на системата за интегрирано управление на производствени процеси Yokogawa Centum VP, операторите могат лесно да наблюдават и контролират работата на ProSafe-RS SIL2, както и на всяка друга конвенционална система за детекция на газ.

 


- Подобрена поддръжка – чрез Centum VP операторите имат достъп до информацията за състоянието на всички мрежови устройства, оставащия заряд на батериите в детекторите за газ, както и статуса на всички безжични комуникации. Това позволява бързото откриване на аномалии, съответната реакция и изготвянето на по-ефективни планове за поддръжка.

 

Повече информация за Йокогава България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 Източник на снимковия материал: Йокогава България, Yokogawa

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Йокогава - Клон България
https://www.yokogawa.com/eu/