Мегер България: Многофункционалният комплект тестери PVK330 на Megger улеснява монтажа и тестването на PV инсталации

04.08.2022 г.6 мин.

Когато трябва да монтирате, да пуснете в експлоатация и да тествате една фотоволтаична инсталация, Вие се нуждаете от допълнителна апаратура, която да придружава обичайното оборудване за електрически тестове, подобно на многофункционалните тестери Megger MFT1730 и MFT1835. „Комплектът от тестери за фотоволтаични инсталации Megger PVK3 дава възможност за измерване на слънчевата радиация, тока на късо съединение и изходното напрежение на соларни модули или соларни системи. С негова помощ могат да се сравнят измерените стойности с данните, посочени от производителя на модула и по този начин да се определи функционалността и ефективността на соларната система“, информираха за Инженер.bg от Мегер България.

PVK330 включва в себе си измервател на слънчевата радиация PVM210, токоизмервателни клещи DCM340 600 A DC/AC и комплект от специализирани тестови проводници за фотоволтаици. За по-лесното съхранение на тези измервателни устройства фотоволтаичният комплект се доставят в удобна транспортна чанта с цип.

Комплектът PVK330 предоставя на техниците на фотоволтаични инсталации възможността за едновременно измерване на слънчевата радиация с PVM210 и проверка чрез токоизмервателните клещи на определения от производителя на модула ток на късо съединение, съгласно стандартните изисквания. Освен това клещите позволяват проверката на тока на всеки стринг при по-големи соларни масиви, без да се налага да се изключват кабелите.

Измервателен уред за слънчева радиация PVM210

PVM210 е джобно устройство, което комбинира в себе си слънчев детектор и измервателен уред. „Това позволява използването му само с една ръка, което дава основание уредът да се определи като отлично решение при работа на голяма височина върху стълба или наклонени покриви. PVM210 е решен конструктивно с 3¾-разряден дисплей и максимален диапазон на измерване до 1999 W/m². Функция за задържане позволява лесно измерване на слънчевата енергия, а функцията „Auto-Power-Off“ изключва устройството автоматично”, поясниха от Мегер България.

Наличието на универсална резба на гърба на уреда позволява монтирането му върху статив за възпроизводими серии от измервания. Лесният за четене дисплей и функцията за задържане на данни позволяват бързо и точно измерване на слънчевата радиация, което позволява оптимално позициониране на фотоволтаичните модули. Чрез измерване на текущата слънчева радиация може да се определи изходната мощност на соларните модули или системи и по този начин да се провери ефективността на фотоволтаичната система.

Токоизмервателни клещи DCM340

Клещите DCM340 са с диапазон на измерване до 600 V AC/DC и 600 A AC/DC. Допълнителните функции включват измерване на съпротивление и честота. Включена е и функция за задържане на показанието, която улеснява измерването. „Допълнителните функции са полезни и за други части на фотоволтаичната инсталация. Към всяка всеки захващащ елемент се предлагат силициеви тестови проводници със сонди и защитен калъф за съхранение“, уточниха българските специалисти.

Големият LCD дисплей с фоново осветление е с висока разделителна способност, за да може по-добре да се оценят тенденциите и колебанията в измерените стойности. Устройството поддържа функция за задържане на данните за измерените стойности в случай, че дисплеят не може да бъде видян директно върху тестваните обекти със затруднен достъп. Функцията „Min/Max“ съхранява максималните и минималните стойности, функцията „Peak Hold“ може да улови пускови токове с честота на дискретизация от 10 ms, а функцията „Auto-Power-Off“ изключва автоматично токоизмервателните клещи DCM340 след 30 min. Ако е необходимо, тази функция може да бъде деактивирана при дългосрочни измервания. С функцията „Relative“ се съхранява референтна стойност и отклонението от тази стойност се показва директно върху екрана.

Специални PV тестови проводници

„В допълнение към силициевите мултицетни тестови проводници, доставяни с DCM340, в комплекта PVK330 са включени и два чифта специални соларни тестови проводници. Първият чифт кабели са тестови проводници с дължина 1.3 m, завършващи в единия край със стандартни щекери 4 mm, докато другият край завършва с конектор за соларен панел от тип MC4. Когато са монтирани панели, които използват MC3 конектори, за удобство е включен и чифт адаптерни проводници от MC3 към MC4 с дължина 0.2 m“, поясниха още от Мегер България.

Източник на снимковия материал: Мегер България, Megger

Тагове: Megger Group, контролно-измервателна апаратура, Мегер България, соларни системи, тестова апаратура, фотоволтаичен панел, фотоволтаична инсталация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мегер България ЕООД
www.megger.com