Мегер България: „Амперклещите DCM1500S на Megger са отличен инструмент при монтаж и поддръжка на фотоволтаични инсталации“

11.01.2023 г.5 мин.

Съвременните фотоволтаични инсталации са сред най-познатите начини за оползотворяване на слънчевата енергия. Според доклада на BNEF до 2050 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници може да достигне дял от 56%, а фотоволтаичните енергийни източници стават все по-популярни и по-конкурентни. Производството на електроенергия от соларни инсталации се е увеличило с рекордните 179 TWh през 2021 г., което формира ръст от 22% спрямо 2020 г. Слънчевата фотоволтаична енергия остава третата най-голяма технология за възобновяема електрическа енергия след водната и вятърната енергия. „Ангажимент на Megger е да осигури електрическо тестово оборудване, необходимо за инсталиране, поддръжка и отстраняване на неизправности във фотоволтаичните инсталации. DCM1500S на Megger са най-новите амперклещи за соларни инсталации, които са предназначени за монтаж, поддръжка, наблюдение и проверка на големи AC или DC соларни системи, както и стандартно AC или DC електрическо оборудване“, информираха за Инженер.bg от Мегер България.

С големия си и ясен дисплей, амперклещите DCM1500S лесно измерват напрежение, ток, съпротивление, капацитет, температура, честота и др. „Използвайки безплатното приложение Megger Link, амперклещите DCM1500S Ви дават възможност да наблюдавате измерванията дистанционно чрез вградена Bluetooth комуникация, като представят изменението на параметрите в графичен вид в реално време на свързаното смарт устройство. Възможността за визуализация на тенденциите и записа на стойностите позволява извършването на анализи на по-късен етап“, коментираха от Мегер България.

Уредът измерва до 2000 V DC и 1500 V AC (използвайки PVHV проводници), както и 1500 A AC или DC. Амперклещите DCM1500S се доставят както със стандартни проводници 4 mm, така и с новите комплекти високоволтови проводници PVHV1 (4 mm) и PVHV2 (MC4PV). Големият ясен дисплей с подсветка и автоматичното фенерче в челюстите улесняват използването на прибора в слабо осветени зони. Функцията Smart Hold за временно запаметяване на данните разширява стандартната функция Hold, като предупреждава оператора звуков сигнал, ако показанието Hold се увеличи на 50 измервания или повече. Функцията за временно съхранение Min/Max предоставя възможност за измерване на максималните и минималните стойности за определен период от време, като всяка стойност може да се избира алтернативно. Други функции включват високочестотен заграждащ филтър, измерване на пусков ток, вътрешно регистриране на данни, безконтактен режим на търсене на напрежение и ръчно DC нулиране.

В допълнение към измерването на напрежение и ток, амперклещите DCM1500S могат да измерват също съпротивление, диод, капацитет, температура и честота. Амперклещите DCM1500S са с клас CAT IV 600 V и CAT III 1000 V съгласно изискванията на IEC 61010-1 и IEC/EN61010-2-033.

Област на приложение на DCM1500S

DCM1500S са проектирани за използване в електрически системи и оборудване, включително соларни/фотоволтаични инсталации, където има необходимост от измерване на ток, напрежение, съпротивление и честота. „Те с основание могат да се смятат за отличен измервателен уред при инсталиране, поддръжка, откриване на неизправности или мониторинг на тези системи. Преградата за пръстите под челюстите на инструмента осигурява безопасно работно разстояние за ръката на оператора при измерване на ток върху неизолирани проводници под напрежение, въпреки че използването на допълнителна лична защита е задължително“, поясниха българските специалисти.

Функцията Smart Hold позволява да се наблюдава увеличаването на регистрираните измервания чрез издаване на звуков предупредителен сигнал. Режимите Max/Min и Inrush позволяват да се идентифицират максималните токове на натоварване на оборудването, като пускови токове към двигатели и нагреватели.

„Измерването на постоянен ток може да се използва и в други приложения, включително проверка на батерии, в автомобилостроенето, за проверка на електрически вериги на захранване и натоварване, обслужване на електрически превозни средства, поддръжка на асансьори, пускане в експлоатация на UPS устройства, техническо обслужване и поддръжка на електрически инсталации за галванопластика и заваръчно оборудване, както и в битовото производство на електроенергия от соларни панели и вятърни турбини“, допълниха още от Мегер България.

Източник на снимковия материал: Мегер България, Megger

Тагове: Megger Group, електротехника, контролно-измервателна апаратура, Мегер България, соларни системи, тестова апаратура, фотоволтаичен панел, фотоволтаична инсталация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мегер България ЕООД
www.megger.com