Комплексни решения за автоматизация на процесите в енергийни мрежи от WAGO

01.08.2018 г.5 мин.

In Macedonian   In Romanian   In Serbian


Съвременните решения за автоматизация на енергийните мрежи разкриват множество възможности за ефективното им управление от големи разстояния. „WAGO Kontakttechnik е немска компания, световен лидер в производството на продукти в областта на електротехниката, електрониката, сградната и индустриалната автоматизация. Продуктовата гама на компанията включва богат набор от решения, подходящи за автоматизиране на процесите и поддръжка на товарите в енергийните мрежи“, разказаха за Инженер.bg от ТП ВАГО Контакттехник.


 


Ключът към интелигентните електрически мрежи, или т.нар. „Smart Power Grid“, са интелигентните разпределителни подстанции (iONS). „Те, подобно на конвенционалните, свързват мрежите средно и ниско напрежение. Разликата е, че iONS позволяват не само запис на измерваните данни, но и четенето им от разстояние“, поясниха от ТП Ваго Контакттехник.


Немският производител предлага цялостна технология за автоматизация на iONS, включваща контролерите PFC200, уеб-панелите e!DISPLAY, както и система за комуникация. „Доверявайки се на решенията на WAGO, потребителят избира едно универсално, мултиезично решение с гарантирана киберсигурност и облачна свързаност“, заявиха от българското представителство на компанията.


Универсалността на решението е обусловена от възможностите на контролерите, които са свободно програмируеми чрез CODESYS, да събират данните от всички системи на подстанцията посредством цифрови и аналогови сигнали.


„Това е и едно мултиезично решение, тъй като контролерите на WAGO транслират данните в протоколите за комуникация, които се изискват от доставчика на ел. енергия, след което ги предават на контролния център, посредством линията за данни“, коментираха от ВАГО Контакттехник.Сред предимствата на контролерите е, че те дават възможност за осъществяване на връзка в обратна посока. „Чрез контролерите контролният център може да осъществява достъп до системите на подстанцията като контролен шкаф за средно напрежение, защитни устройства, измервателни системи и други елементи“, поясниха от дружеството.


Сериозно внимание е обърнато и на сигурността, като потокът от данни от контролерите е защитен срещу неоторизиран достъп. Това е постигнато чрез криптиране на данните с TLS1.2 и посредством предаването им с обезопасени IPsec, OpenVPN или други връзки.


Облачната свързаност се осъществява с MQTT софтуерен ъпгрейд.


Управление на разпределителни подстанции за средно напрежение


„Автоматизацията на разпределителните подстанции за средно напрежение с контролерите на WAGO е решение, с което могат да бъдат постигнати отлични резултати. Тук грешките веднага могат да се открият, като се свържат индикаторите за съответната повреда и се предаде информацията за тях. Следва бързо възстановяване на засегнатите участъци и те могат веднага да бъдат включени пак към общата мрежа“, поясниха от ВАГО. „С помощта на контролерите на WAGO измерените стойности на средното напрежение могат непрекъснато да се предават в центъра за управление. Този мониторингов подход помага за планиране на инвестициите при бъдещо развитие на мрежата“, допълниха от компанията.Мониторинг на подстанции при производство на възобновяема енергия


Контролерите на WAGO извършват безопасен и надежден контрол на подстанциите при производството и разпределението на възобновяема енергия. Повредите във фотоволтаичните или вятърните паркове могат да доведат до загуби на средства и до технически щети. Контролерите на WAGO предотвратяват тези проблеми, като локализират точно повредата и позволяват извършването на бърз повторен пуск на възстановените сегменти от мрежата.Повече информация за ТП ВАГО Контакттехник, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ВАГО Контакттехник

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ВАГО България ООД
www.wago.com/bg