Газтерм: Регулаторите на налягането на природен газ от серия 2R гарантират безопасна и надеждна инсталация в битови приложения

31.01.2024 г.4 мин.

Разработени за постигане на висока точност, надеждност и безопасност, регулаторите за намаляване на налягането се използват в сградни системи за разпределение на природен газ, както и в промишлени инсталации (например горелки и котли) за повечето некорозивни газове, включително въздух, азот, сух въглероден диоксид и пропан. Продуктовата линия от регулатори с марката Itron се основава на комплексен подход. Гамата използва общи компоненти и части, което води до изключително гъвкава и иновативна продуктова линия, която осигурява икономично решение и за най-предизвикателните приложения на регулатора.

„Регулаторите от серия 2R са предназначени за битово приложение и за малки търговски обекти. Техният двустепенен дизайн ги прави особено подходящи за газопроводи средно налягане, където те могат да издържат на големи колебания на входното налягане при поддържане на постоянно налягане на изхода. Устройствата предлагат два типа свързване на корпусите, осигуряващи гъвкавост по отношение на монтажа на измервателните уреди или интегрирането им в компактни измервателни кутии“, информираха за Инженер.bg от доказаната българска търговска и инженерингова фирма Газтерм, която е дългогодишен партньор у нас на компанията Itron, чийто европейският клон бе придобит от Dresser Utility Solutions.

Основни характеристики на регулаторите от серията 2R:

 • Повишена безопасност;
 • Лесен монтаж;
 • Компактен дизайн;
 • Регулиране на място;
 • Филтър с много голям размер.

Регулаторите от серията 2R са с двустепенна конструкция с вътрешно защитно устройство и входящ филтър. Модулът на първата степен намалява входното налягане до почти постоянно междинно налягане, докато модулът на втората степен ограничава междинното налягане до регулируемото зададено налягане. Предпазният спирателен вентил прекъсва газовия поток, когато налягането на изхода надвиши зададеното налягане (OPSO). Той остава затворен, докато вентилът не бъде отворен ръчно. Предпазният клапан за свръхдебит се затваря, когато дебитът надвиши зададена стойност, когато изходното налягане се понижи под зададена стойност (изключване при понижено налягане) или когато входното налягане е ниско.

„Точките за сработване са зададени фабрично, като след спиране на потока чрез бутон регулаторът може повторно да се стартира. Вътрешният предпазен вентил (SRV) избягва задействането на предпазния спирателен вентил в случай на термично разширение, кратковременни скокове на налягането или неизправност на седлото на клапана“, поясниха от Газтерм.

Технически характеристики на моделите от серията 2R:

 • Максимално входно налягане: 5 bar;
 • Изходно налягане: 13 – 110 mbar;
 • Точност и блокиращо налягане в съответствие с DIN 33822 и EN334: AC5/AC10 & SG10/SG30;
 • Работен температурен диапазон: от -20 °C до +60 °C;
 • Допустими газове: природен газ, пропан, бутан, въздух , азот;
 • Защитни устройства:
  - Предпазен клапан (опционално) ;
  - Изключване при свръхналягане: (OPSO) (опционално);
  - Изключване при свръхдебит (опционално);
 • Размери и връзки:
  - За линеен монтаж G1/2 x G1 или за ъглов монтаж G1/2 X G3/4;
  - Връзки: резбови или с разхлабени гайки, различни размери по заявка;
 • Материали:
  - Корпус/Задвижващ механизъм: Алуминиева отливка;
  - Уплътнения: нитрил;
  - Мембрани: нитрил.

Източник на снимковия материал: Газтерм, Dresser Utility Solutions, canva.com

Тагове: Dresser Utility Solutions, Itron, Газтерм, индустрия, контролно-измервателна апаратура, нефтена и газова промишленост, технически газове

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Газтерм ООД
www.gasterm.bg