Нов безжичен сензор за вибрации с технологията ISA100 Wireless от Yоkogawa

20.11.2019 г.6 мин.


Утвърденият японски производител на измервателни прибори и цялостни системи за автоматизация обяви пазарния дебют на нов безжичен вибрационен сензор ISA100, характеризиращ се с бърза актуализация на данните и дълъг живот на батерията. „Чрез предоставяне на актуални данни в реално време за нивото на вибрациите в съоръженията и инсталациите, новият сензор дава възможност на потребителите да откриват прецизно аномалии в работата на оборудването и да осъществяват прогнозна диагностика“, съобщиха за Инженер.bg от Йокогава България.Чрез използването на полева безжична система, полевите устройства и анализатори обменят данни със системите за мониторинг и контрол от по-високо ниво. Растящата потребност от повишаване на производителността и нивото на безопасност чрез събиране на повече данни за процесите води след себе си повишено търсене на полеви безжични устройства, които могат да бъдат инсталирани в зони с труден достъп. „Вибрационните сензори са особено подходящи за мониторинг на състоянието и прогнозна диагностика на различно заводско оборудване, например компресори, помпи и двигатели. Традиционните методи за мониторинг на вибрациите включват използването на сензори, които обменят данни с централната система чрез проводници или пък събиране на данни от персонала на място“, допълниха от Йокогава България.


След като през 2010 г. Yokogawa пусна първите в света безжични полеви устройства и системи ISA100 Wireless, базирани на стандарта ISA100, компанията продължава да разширява своето портфолио, което днес включва устройства за измерване на температура, налягане, разход и други параметри. „Новият сензор за вибрации е в състояние да удовлетвори изискванията на тези потребители, които се нуждаят от бърза актуализация на информацията за нивото на вибрациите с цел откриване на аномалии в ранен етап“, поясниха от българския офис на Yokogawa.


Характеристики на безжичен сензор за вибрации ISA100


Ключови елементи на безжичния сензор за вибрации са многофункционалният безжичен модул FN510, пиезоелектричният сензор за ускорение LN01 и безжичният комуникационен модул FN110. Включеният към шлюза модул FN510 използва протокола за безжична комуникация ISA100 за обмен на данни с хостващата система, например с автоматизирана система за управление.


Събраните данни за вибрациите позволяват на операторите на инсталации и техническия персонал да осъществяват мониторинг върху вибрационното ниво в реално време. Yokogawa пуска две изпълнения на сензора: стандартен и взривозащитен вариант.


Характерни особености на новите вибрационни сензори:


 - Бърза актуализация на данните. Сензорът може да бъде настроен за актуализиране на информацията до интервал от 10 секунди. Това време е особено подходящо за мониторинг на вибрационното ниво в заводски инсталации;
 - Дълъг експлоатационен живот на акумулаторните захранващи елементи и лесно обслужване. Ако сензорът обновява информацията на всяка една минута, то един комплект батерии може да осигури захранването на сензора в продължение на 10 години в режим на експлоатация. Освен намаляването на разходите за резервни батерии, това ограничава и разходите по обслужване на устройството;
 - Високонадеждна и гъвкава система. „Благодарение на протокола ISA100 Wireless и техническото ноу-хау на Yokogawa, специалистите на компанията създадоха високонадеждна безжична мрежа с резервиране на обмена на данни, която позволява предаването и получаването на сигнали от различни сензори на дълги разстояния“, заявиха от Йокогава България.


Основни характеристики на ISA100:


 - Ускорение: 0 - 300 m/s2;
 - Скорост: 0 - 160 mm/s;
 - Времеви интервал на обновяване: 10 - 3600 s;
 - Сертификат за взривобезопасност (искробезопасност): FM, CSA (cFM), ATEX, IECEx.


„Безжичните сензори за вибрации са предназначени за приложение в нефтената, нефтохимическатата, химическата, фармацевтичната, хранително-вкусовата промишленост, а също така и в металургията“, коментираха в заключение от Йокогава България.


Yokogawa ще продължи да разширява своята гама от безжични сензори и устройствата ISA100 Wireless, включително адаптери за разработване на най-добрите решения в своя клас за да осигури високо качество на своите клиентите и да насърчи използването на безжични полеви технологии.

 

Повече информация за Йокогава България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК! 

 


Източник на снимковия материал: Йокогава България, Yokogawa

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Йокогава - Клон България
https://www.yokogawa.com/eu/