КуатроДжи: Италиански завод постига висока енергийна ефективност с решенията за тригенерация на Termogamma

09.01.2018 г.5 мин.


Компанията КуатроДжи, специалист в енергийните решения и автоматизацията, предлага на българския пазар високотехнологичните разработки на международната група на TermogammaTermogamma Energy Solutions. Сред множеството успешно реализирани проекти на групата е внедряването на система за тригенерация в завод за производство на опаковки, информираха за Инженер.bg от КуатроДжи. Повече за модерното технологично решение за енергийна ефективност на Termogamma ще научите в специалното интервю с г-жа Паола Чентонце (Paola Centonze), директор „Комуникации и маркетинг“ в компанията ITP.

 

„Казвам се Паола Чентонце и отговарям за отдел „Комуникации и маркетинг“ в компанията ITP. Нашето дружество произвежда гъвкави опаковъчни фолиа, предназначени основно за хранително-вкусовата промишленост. Процесът на балонна екструзия, който използваме, е много енергийно интензивен и изисква огромна консумация на електричество и енергия за охлаждане“, сподели г-жа Чентонце.

 


За значението на енергийната ефективност в производството

 

Поради огромните енергийни нужди на технологичния процес в завода, за ITP повишаването на енергийната ефективност означава производството на повече продукти при по-ниски разходи за енергия. Това би довело и до пряко положително въздействие върху околната среда чрез намаляване на отделените емисии на CO2.

 


След като установява реалната нужда от подобряване на енергийната си ефективност, първоначално ITP разглежда възможността за инсталиране на фотоволтаични соларни панели. Непостоянното генериране на енергия с тази технология обаче, не може да отговори на изискванията на непрекъснатия производствен процес в завода. „Много дългата възвръщаемост на този вид инвестиция бе другият фактор, който ни накара естествено да се насочим към когенерацията като решение. От Termogamma ни предложиха внедряването на тригенерация, която се характеризира с намалено време за възвръщаемост и по-висока производителност“, обясни италианският специалист.

 

Бърза възвръщаемост на инвестицията и повишена конкурентноспособност с решенията на Termogamma

 

Termogamma внедрява в завода на ITP система за тригенерация (CCHP) с мощност от 600 kW за електричество, 660 kW за отопление и 420 kW за охлаждане, както и допълнително 1200 kW охлаждащо съоръжение (FCCP). Дружеството се сдобива и с втора подобна CCHP инсталация след разширяване на базата си. По този начин чрез използването на метан, италианският производител генерира собствена електрическа енергия, студена и топла вода за нуждите на производствените си процеси.

 


„Като компания с визия към бъдещето, нашите инвестиции са насочени към намаляване на въздействието върху околната среда и към понижаване на енергийното потребление. Когенерацията отговори точно на тези наши изисквания. Внедряването на системите за тригенерация на Termogamma ни помогна значително да намалим производствените си разходи, което безспорно доведе и до подобряване на пазарната ни конкурентоспособност“, сподели Паола Чентонце.

 

След провеждане на анализи и точни измервания на разходите за енергия, италианският завод отчита положителни резултати още от първите месеци на функциониране на инсталациите. Днес доказаният производител ITP вече трета година се радва на дългосрочните предимства на енергийната ефективност от успешно внедрената технология от Termogamma.

 


„От подписването на договора до пускането в експлоатация на инсталацията бяха необходими около 5 месеца. Нямахме никакви технически проблеми по време на фазата на инсталиране и пуск на оборудването, като производственият процес изобщо не пострада от инвестиционната ни програма“, коментира г-жа Чентонце. „Силно препоръчваме Termogamma при избора на подобна инвестиция, защото това е една технически специализирана компания, отговаряща на индивидуалните изисквания на клиентите. Екипът на дружеството оказва помощ при разработването на бизнес плана на проектите и осигурява пълна поддръжка след инсталирането на системите“, допълни в заключение специалистът.

 

Повече информация за КуатроДжи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: КуатроДжи, ITP

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КуатроДжи ЕООД
http://quattrogi.eu