„Коучът говори…“ – представяме ви най-новата ни рубрика с гост-автор г-жа Силвия Янева

05.09.2018 г.6 мин.

Инженер.bg с радост обявява старта на най-новата си рубрика „Коучът говори…“. С тази инициатива ще се постараем да дадем позитивен тласък на вашия професионален път с помощта на ценните съвети на квалифицирания кариерен консултант г-жа Силвия Янева-Стоянова. Тя е сертифициран коуч, член на Международната коучинг федерация и на БАУХ (Българска асоциация за управление на хора), директор на Център "Кариера и възпитаници (алумни)" към ТУ-София, както и основател на Феникс Коучинг ЕООД.


Всеки месец вашият – наш коуч ще отправя към вас – специалистите от инженерния свят, своите препоръки и насоки. Ето и първите думи на г-жа Янева към читателите на Инженер.bg.

 

Уважаеми читателю,

 

Благодаря, че четеш тези редове… За мен е чест и удоволствие!

 

Аз съм Силвия Янева-Стоянова и в рубриката „Коучът говори…“ ще споделям с теб добри практики от работата ми като коуч. Вярвам, че ще са ти от полза.

 

Забързан в своя мултитаскинг, притиснат от обстоятелства и време колко често се вглеждаш в себе си и у екипа си? Разрешаваш ли си да погледнеш своя бизнес от хеликоптерен поглед? Сменяш ли перспективите, когато вземаш важно управленско решение?

 

Точно това ще правя аз. Ще ти задавам въпроси, придружени с „още нещо“, а ти… при проявен интерес ще имаш възможността да припознаеш някои от тях като свои и да намериш своите си отговори по теми, важни за теб – в личен и професионален план. Аз вярвам, че ти имаш пълния потенциал за това.

 

Обикновено в коучинг парньорството коучът задава въпроси, създава пространство и слуша своя клиент. Днес сменяме ролите! Като за първа наша среща си позволявам да бъда по-подробна.

 

И така…

 

Каня те да се настаниш удобно и да отделиш време за себе си. А аз ще ти разкажа на кратко за коучинга:

 

За мен коучингът е равностойно партньорство под формата на разговор между коуч и клиент, в рамките на което клиентът, в състояние на пробуждане чрез провокативни въпроси от мястото на подкрепа(от страна на коуча), достига до определената от него цел, с която е стартирал разговорът.

 

Международната коучинг федерация (ICF) дефинира коучинга като „партньорство между коуч и клиент (индивидуален или екип) в процес, който провокира размисъл и креативност и вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал, което е от особена важност в днешната сложна и несигурна среда“.

 

За разлика от терапията (лекува емоционалните рани), консултирането (диагностиране на проблема и предлагане на готови решения), менторството (съветване, напътстване и консултации), и обучението (постигане на определени цели по предварително подготвен учебен план), коучингът е услуга, която се фокусира върху поставяне на цели, реализиране на резултати и управление на личната и екипната промяна. Насочен е към бъдещето и основната му цел е да помага на хората да подобрят качеството си на живот.

 

По време на сесиите коучът води своя клиент, следвайки го в неговия му път. Път – уникален и единствен, пътят на живота му... Как? Чрез задаване на въпроси.

 

Коучинг процесът е с най-голяма сила във времето между сесиите, времето когато човек остава със себе си и със своето аз. Тогава настъпва и трансформацията... Тогава се раждат решенията. Тогава се постигат целите.

 

В коучинг партньорството клиентът има желание да работи за своето лично и професионално развитие, готов е за промяна, вярва в собствените си възможности, фокусиран и дисциплиниран е, като предприема действия и използва силните си страни. От друга страна коучът създава среда на конфиденциалност и доверие, като слуша, разбира и подкрепя своя клиент. Поддържа фокуса на клиента върху поставените от него цели, провокирайки го към търсене на нови гледни точки.

 

И така… предлагам да приключим днешната ни среща с един въпрос:

 

Как смяташ, че коучинга би могъл да ти бъде от полза?

 

До следващата ни среща,

 

Твоят бъдещ коуч:

 

Силвия Янева-Стоянова

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg