Евгения Накова от ЧЕЗ: Инженерите търсят ясни причинно-следствени връзки, затова е важна откритата комуникация

12.06.2020 г.8 мин.


Ако условно разделим инженерните области, то електроенергетиката е с много специфики, особено от гледна точка на безопасността. Ето защо служителите в компания от този бранш трябва да са изключителни професионалисти, които умеят да работят в екип. Именно такива кандидати за работа са приоритет за г-жа Евгения Накова, която ръководи отдел „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. А създаването на успешни екипи ѝ носи истинско удовлетворение. Вижте какво още сподели още пред Инженер.bg г-жа Накова в специалното интервю, което даде за рубриката ни „Един HR попитал един инженер…“.


 

Здравейте! Представете се за читателите на Инженер.bg.


Здравейте! Казвам се Евгения Накова. Работя в компаниите от групата на ЧЕЗ в България от 11 години, а от 4 години съм директор на дирекция „Човешки ресурси“, „ЧЕЗ България“ ЕАД.

 

По образование съм инженер по „Автоматика, системи за управление и контрол“, но когато преди 6 години предприех „завой“ в професионалното си развитие, успешно придобих и квалификация от CIPD в областта на ЧР (б.ред. CIPD, или Chartered Institute of Personnel and Development).

 

Кое според Вас е най-важното качество, което един HR специалист трябва да притежава, за да е успешен в професията си?


Специалистите в областта на управлението на човешките ресурси играят изключително важна роля за всяка компания, била тя малка или голяма. Тяхната задача е да познават добре характера и сферата на работа на компанията, за да наемат правилните хора на правилните позиции. Ние градим клетка по клетка екипа на компанията. За да функционира и да е успешна, фирмата следва да има здрава структура, а това се реализира чрез силен HR екип, който може еднакво добре да комуникира и със служителите, и с ръководството на компанията. Така че специалистът по HR трябва да бъде най-вече добър комуникатор, емпатичен, енергичен, жаден за знания освен в областта си, също и в специфичната сфера, в която работи компанията.

 

Любим виц за HR:

 

На интервю за работа HR пита кандидата:

- Имате ли предишен опит?

- Да, това ми е вече двадесетото интервю.

 

 


Какво Ви дава професията на HR специалист?


Банално е да се каже, но всяка работа трябва да носи на първо място удовлетворение. Професията HR е напрегната и динамична. Среща ни с много хора, всеки един от които трябва да изслушаме, да му предложим оптимално решение – от колегите, които поддържат мрежата, до изпълнителните директори. Работата е отговорна, но когато успеем и създадем ефективен екип, удовлетворението е голямо и аз разбирам, че си е струвало усилията.

 

И тъй като сме Инженер.bg: Различава ли се подходът, когато търсите инженери за дадена позиция?

 

Както казах, добрият HR специалист трябва да познава сферата на дейност и спецификата за всяка позиция. За да разберем кой кандидат има най-подходящи качества, трябва да успеем да го предразположим, да почувства спокойствие, увереност и желание да покаже най-доброто от себе си.

 

Инженерите и специалистите в областта на електроенергетиката по принцип са хора на точните науки. Те търсят ясни причинно-следствени връзки. Затова в нашата компания залагаме на откритата и диалогична комуникация. Поощряваме ефективните решения и работата в екип. И мотивираме хората да дадат най-доброто от себе си.

 

Кой е най-странният въпрос, който сте получавали от кандидат по време на интервю? А кой е най-странният/креативният отговор?

 

Няма странни въпроси и креативни отговори. Важно е дали човек отговаря на изискванията за дадена позиция и дали умее да работи в екип, защото в електроенергетиката екипната работа и професионализмът са от изключително голямо значение.

 

Ние сме голяма компания с множество професии и сфери на дейност. Обикновено процесите в ЧЕЗ са комплексни и изискват създаването на динамични екипи. В зависимост от различните ситуации, в тях участват представители на различни направления и дирекции. Например, когато се отстранява авария, се формират екипи, в които има представители на дирекция „Експлоатация и поддържане“, на дирекция „Управление на мрежата“, диспечери и други. Синхронът между тях е изключително важен за бързата реакция, а професионализмът е от решаващо значение да няма пострадали.

 

Все пак, често пъти в ситуациите се налага да се взимат креативни решения, така че винаги щипка креативност и доза комбинативност могат да направят кандидата по-привлекателен.

 

На кой въпрос Вие самата не бихте отговорили?

 

Няма въпрос, на който да не отговоря. Щом един въпрос е зададен, той трябва да получи отговор.

 

Искало ли Ви се е да попитате даден кандидат нещо, но сте се въздържали?

 

Имам ли въпрос – задавам го. Откритата комуникацията за мен е изключително ценна.

 

Има ли идеален кандидат?

 

Човек не се ражда знаещ или умеещ всичко, нито излиза от университета научен на всичко. Но ако има желание, той може да постигне всичко. Това е идеалният кандидат, защото особено инженерната сфера изисква постоянно учене и адаптацията към новостите.

 

Ако Вие сте на интервю за работа, кое е нещото, което би Ви отказало от позицията, за която кандидатствате, въпреки че Ви се е сторила привлекателна първоначално?

 

За мен е важно да имам възможности за развитие и непрекъснато да получавам нови знания. Монотонната работа не е в мой стил. Разбира се, ценностите на компанията също са водещи за мен.

 

Повече информация за ЧЕЗ България ЕАД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

 

Източник на снимковия материал: личен архив Евгения Накова

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЧЕЗ България ЕАД
http://www.cez.bg/