СоларЕдж Технолоджис България: Покривните фотоволтаични инсталации увеличават рентабилността на индустриалните компании

02.04.2024 г.4 мин.

Все повече индустриални компании с големи производствени и логистични центрове преминават към алтернативни енергийни източници и зелена електрификация, за да намалят експлоатационните си разходи и да постигнат целите си за устойчиво развитие. В същото време огромните неизползвани покривни пространства предоставят привлекателна инвестиционна възможност за инсталация на фотоволтаични системи. „Търговските фотоволтаични решения на SolarEdge използват уникални оптимизатори на мощността за непрекъснато проследяване и оптимизиране на производителността на всеки панел, за да произвежда той възможно най-голямо количество електроенергия. Това намалява също загубите на енергия поради несъответствие на модулите, причинени от колебания в температурите, засенчване, сняг или замърсяване от птици. Поддръжката в реално време е възможно да се извърши дистанционно чрез точно определени сигнали за откриване на неизправности, които спестяват експлоатационни разходи и осигуряват непрекъсната работа“, коментираха за Инженер.bg от водещата производствена и търговска компания СоларЕдж Технолоджис България, дъщерно дружество на SolarEdge у нас.

С помощта на зарядните устройства за електромобили на SolarEdge потребителите могат да използват излишната слънчева енергия за зареждане на електрически камиони, ванове, мотокари и опаковъчни роботи.

Безопасност, по-голяма мощност и повече спокойствие

Гарантирането на безопасността на хора, стоки и машини над и под покрива е от решаващо значение за всяко производство. Системите на SolarEdge се доставят с множество вградени функции за безопасност на различни нива, които позволяват проактивен мониторинг на системата в реално време, отговаряйки и на най-високите стандарти в индустрията и надхвърляйки застрахователните изисквания.

Иновативна зимна фотоволтаична инсталация на Coca-Cola HBC в планините на Швейцария

Един от най-новите примери за успешна реализация на покривна PV инсталация с продукти на SolarEdge е тази на завода на Coca-Cola HBC в Швейцария, произвеждащ известната бутилирана минерална вода Valser. Тази система с мощност от 122.42 kWp върху покрива на компанията в Швейцария демонстрира уникален подход чрез използване на вертикални двулицеви панели за максимизиране на производството на енергия в снежни региони.

„Разположен на надморска височина от 1250 m, този обект е подложен на обилен снеговалеж, което потенциално намалява ефективността на панелите, ако те са монтирани с традиционната ориентация“, допълниха още от СоларЕдж Технолоджис България.

Затова за инсталацията е избран вертикален панел под 90°, който решава две основни предизвикателства:

  1. Позволява на снега да се свлича, предотвратявайки натрупването и осигурявайки оптимално производство на енергия;
  2. По-добро използване на албедото (б.ред. отражателните свойства на снега) за по-голяма потенциална печалба от генерираната енергия.

В инсталацията са използвани следните продукти на SolarEdge:

  • 5 броя инвертори SE25K;
  • 154 броя оптимизатори на мощността P850.

Източник на снимковия материал: СоларЕдж Технолоджис България, SolarEdge

Тагове: SolarEdge Technologies, ВЕИ, енергетика, инвертор, СоларЕдж Технолоджис България, соларни системи, фотоволтаичен панел, фотоволтаична инсталация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

СоларЕдж Технолоджис (България) ЕООД
solaredge.com