Интелигентни помпени решения Grundfos iSOLUTIONS спестяват 30% от енергията за охладителната система на производител на сайдер

30.10.2023 г.4 мин.

Датската компания Grundfos е глобално признат разработчик на помпени решения, залагащ на най-съвременните технологии и висока енергийната ефективност на своето оборудване. С обширно портфолио, включващо продукти за ОВК инсталации, водоснабдяване и дозиране, дружеството има стотици реализирани проекти в областта на индустрията. Днес ще Ви разкажем как един от най-реномираните световни производители на сайдер успява да подобри своите охлаждащи процеси посредством интелигентните технологии на Grundfos. А как комплексното решение отговаря на всички изисквания на клиента, а именносвързаност, висока ефективност и надеждност на процеса? Ще разберете в следващите редове от коментара на специалистите от дъщерното дружество на производителя у нас – Грундфос България.

Сайдерът е слабоалкохолна напитка, направена от ферментирал ябълков сок, която обикновено е слабо газирана. С алкохолно съдържание от около 6 – 7 об. % и сладко-кисел вкус, напитката има златист или зеленикав цвят и богат аромат.

Съвременно управление с Grundfos iSOLUTIONS

За новата си охладителна система производителят на сайдер се доверява на Grundfos, избирайки интелигентните помпи и средства за контрол iSOLUTIONS. Решението включва конвенционални смукателни помпи с регулируема скорост в комбинация със смарт контролери, външни сензори и комуникационни устройства. Тези решения на Grundfos позволяват на клиента и на неговия OEM доставчик да контролират и усъвършенстват процесите на охлаждане до оптимални нива, като същевременно ги адаптират към възникнали промени в производствения процес.

Комплексното технологично решение, доставено от Grundfos, контролира различни подсистеми и приложения, включително:

  • Подаването на омекотената вода за охладителната кула;
  • Помпите за първично охлаждане;
  • Разпределителните помпи за вторично охлаждане;
  • Помпите за охладители;
  • Херметизирането;
  • Двигателите на охлаждащите вентилатори в кулата;
  • Вентилацията в производствените помещения.

Всички тези процеси са свързани благодарение на комуникационните модули Grundfos CIM500. Благодарение на тези устройства производителят на сайдер получава критично важни оперативни данни, например консумация на енергия, мощност на охлаждане, консумация на вода, аларми и др., които е възможно да се използват за настройване на системата.

Усъвършенствана процесна автоматизация за оптимален каскаден контрол

За да се постигне надеждна работа на системата и същевременно минимален разход на енергия, наличието единствено на високоефективни помпи не е достатъчно. „Контролът върху работата на системата е също толкова важен, затова Grundfos прилага усъвършенстван метод за процесна автоматизация чрез т.нар. предсказуемо управление – MPC. Посредством него системата автоматично изчислява (на базата на дебита и работната характеристика на помпите) оптималната скорост и броя на помпите, които работят каскадно“, обясниха българските специалисти.

Резултатът – прецизен контрол, висока енергийна ефективност и спестена вода

Освен по-добрия контрол върху охлаждащите процеси, новата система на Grundfos спестява на производителя приблизително 30% от електроенергията, консумирана от помпи и чилъри, в сравнение с предложено конкурентно решение. В допълнение, в резултат на по-ефективната кондензационна система, охладителните кули консумират по-малко количество вода.

„Възможността за корекции и оптимизиране на процесите на базата на оперативните данни дава допълнителна стойност на реализирания от Grundfos проект. Чрез него производителят на сайдер постига както бизнес целите си, така и допринася чрез повишената си енергийна ефективност и за глобалната устойчивост“, допълниха още от Грундфос България.

 

Източник на снимковия материал: Грундфос България, Grundfos, pixabay.com

Тагове: Grundfos, Грундфос България, енергийна ефективност, ОВК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Грундфос „Сградно строителство“
http://bg.grundfos.com