Електрически компоненти на ABB и иновативен дизайн стоят в основата на безопасността в болница в Чили

05.02.2021 г.3 мин.

Архитектурната разходка с видеопоредицата на ABB „Застинала музика“ продължава в слънчева Латинска Америка. С екипа на АББ България ще посетим виртуално болницата Clínico Félix Bulnes в чилийската столица Сантяго. Сградата има модерен дизайн, а за сигурността и комфорта в нея допринасят и решения на ABB. Както ще видим още, проектът на лечебното заведение, което отваря врати в разгара на пандемията от коронавирус, успява да открои способността на архитектурата да бъде релевантна на обществените динамики и предизвикателства.

„Clínico Félix Bulnes бе открита през април 2020 г. – време, в което медицинската грижа се преврърна в един от най-ценните ресурси. Ръководител на проекта на сградата е арх. Кристобал Тирадо от студио Bbats+Tirado Architects. Иноватор, създаващ пространства без аналог, арх. Тирадо трансформира незастроени площи в сграда, пълноценно кореспондираща със заобикалящата градска среда“, коментираха за Инженер.bg от АББ България.

Болницата посреща посетителите си с просторна приемна, в която цари спокойна и приветлива атмосфера. Медицинският комплекс се отличава с богата зеленина, малки дворчета и дървени структури, а дизайнът осигурява умело използване на естествената светлина.

При проектирането на сградата Bbats+Tirado Architects се съобразява със специфичните за медицинските заведения изисквания. Нещо повече, формата на конструкцията значително подпомага функционалните особености на сградата. Така например арх. Тирадо предлага нова перспектива за организацията на движение на персонала и посетителите на територията на болницата. Гъвкавият дизайн на сградата също така позволява тя да бъде конфигурирана така, че площта на интензивното отделение да бъде разширена пет пъти.

Сградата на Clínico Félix Bulnes покрива и стандартите за устойчивост срещу земетресения, които са често явление в Сантяго. За целта цялата сграда е укрепена със сеизмични изолатори.

ABB притежава дългогодишен опит в работата с медицински заведения, благодарение на който успешно внедрява ефективни решения и в новата чилийска болница. За безопасността и комфорта на пациентите и медицинските кадри в Clínico Félix Bulnes допринасят инсталираните в сградата електрически компоненти на ABB – устройството за наблюдение ISOLTESTER-DIG и разпределителната система SafePlus. Те работят непрекъснато, за да контролират и обезпечават стабилното електрозахранване“, разказаха в заключение от АББ България.

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, кадри от видео „Застинала музика“, еп. 7

Тагове: ABB, АББ България, архитектура, електротехника, здравеопазване, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg