Белимо България: Ретрофит на охладителната система с помощта на Belimo Energy Valve™ спестява над 1 млн. долара на Providence College

17.11.2023 г.6 мин.

Основан още през 1917 г. и носител на сериозни традиции в образованието, Providence College заедно с кампуса си днес заема цели 424 920 m2 в сърцето на Провидънс, Роуд Айлънд, САЩ. В колежа се обучават около 4000 ученици и за да отговори на техните нужди, неговата база непрекъснато се разширява и подобрява. Това обаче води и до нарастващи изисквания към ОВК системата на комплекса, която трябва да обслужва все по-голям брой сгради, при това по възможно най-ефективен начин. Решение от учебното заведение откриват в ретрофит на инсталацията с помощта на Belimo Energy Valve™ – устройство, което изпълнява функцията на независим от налягането вентил, свързан чрез IoT облачна услуга, като едновременно с това той следи производителността на системата и поддържа ΔТ. Повече по темата пред Инженер.bg разказаха от българското представителство на компанията производител Белимо България.

Един от най-новите примери за разширяването на Providence College включва закупуването на Huxley Avenue от град Провидънс, с което кампусът се окрупнява без да бъде разделян от оживен булевард. Водата за охлаждане на няколко сгради в долната част на комплекса тече по 12“ тръбопроводи, преминаващи под една от наскоро реновираните училищни постройки. А когато след две години се въведат в експлоатация и няколко допълнителни нови сгради, охладителната инсталация ще достигне пълния си капацитет“, обясниха от Белимо България. За целта от колежа първоначално възнамеряват да инсталират още един охладител към наличните три 1000-тонни машини. Това обаче би изисквало увеличаване на диаметъра на тръбната линия, което би коствало значителни разходи и тежки строително-ремонтни работи. Съответно решението е да се намали потреблението на охладителна вода в съществуващите сгради, така че системата да има достатъчен капацитет да поеме новите сгради от долния кампус.

Тъй като 20 вентила Belimo Energy Valve™ вече функционират в комплекса, управата на колежа, както и компанията, отговорна за инсталациите му – Arden Engineering Constructors, добре познават възможностите на устройството и решават да извършат ретрофит чрез него, вместо да добавят още един охладител и да полагат наново тръбната инсталация. След внимателна оценка е взето решение да се инсталират 22 допълнителни вентила в долния кампус – с размери, вариращи от ¾” до 2 ½“, поясниха от българското дружество. Belimo Energy Valve™ управлява охладителната енергия чрез вграден ултразвуков сензор за дебит и сензори за температурата на захранващата и връщащата вода, като поддържа ΔТ. Ключово предимство на уреда е, че зададената ΔТ може да бъде съпоставена с проектната ѝ стойност.

Belimo Energy Valve™ е оборудван с пакет от облачно базирани услуги, които могат да се използват за сравняване на производителността на системата, анализ на концентрацията на гликол, съхраняване на енергийни данни, изпращане на предупреждения и настройка за оптимална производителност. В допълнение към стандартния аналогов сигнал и окабеляването за обратна връзка, устройството комуникира своите данни към системата за централно сградно управление (BMS) чрез BACnet MS/TP или BACnet/IP, както и Modbus RTU и Modbus TCP/IP. Вграденият уеб сървър има възможност да събира данни в продължение на до 13 месеца, които могат да бъдат изтеглени на външен носител.

Проектът за модернизация е завършен през пролетта на 2023 г., като той води до намалена нужда от изпомпване на охлаждаща вода, а от там и до намалено потребление на електроенергия, което е в съответствие с ангажимента на колежа за повишаване на енергийната ефективност и подобряване на екологичните, социалните и управленските резултати (ESG). Благодарение на ретрофита, учебното заведение спестява между от 0.5 и 1 млн. долара от закупуването и инсталирането на нов охладител, без тази сума да включва разходите за преоразмеряване и подмяна на тръбната система.

Всеки инсталиран Belimo Energy Valve™ се свързва с облака и с централната система за сградно управление (BMS) на кампуса. Това осигурява видимост до отделните климатични устройства, което е от решаващо значение за отстраняване на неизправности и идентифициране на допълнителни възможности за повишаване на ефективността“, допълниха още от Белимо България.

Източник на снимковия материал: Белимо България, Belimo

Тагове: Belimo Automation, Белимо България, вентили, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Белимо България ООД
www.belimo-bg.com