ЧЕЗ България – финалист в две категории в конкурса за годишните HR награди на БАУХ

17.01.2019 г.5 мин.

ЧЕЗ България и тази година зае място сред претендентите за годишните HR награди на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Конкурсът на асоциацията е един от най-престижните форуми у нас, който отличава иновативните и успешни практики в управлението на човешките ресурси и дава публичност и признание за постигнатите резултати в работата, за създаването на HR добавена стойност за организациите и развитието на HR професията и HR индустрията в България.


 

Енергийното дружество е номинирано в две категории в конкурса: „Най-добър HR проект на голяма компания“ със своята разработена програма за приемственост „Предай нататък“ и „Най-добър проект за интегриране на образованието в бизнеса за 2018 г.“ в подкрепа на средното професионално образование в България.

 

„Програмата за планиране на приемствеността е съвременна практика, насочена към осигуряване на приемственост на критичните и/или управленски позиции в компанията, както и към развитието на потенциала на служителите и задържането им в организацията“, поясниха за Инженер.bg от ЧЕЗ България. „Според постигнатите резултати от прилагането й, ползите за участниците в програмата са свързани с личностно и професионално усъвършенстване и реални възможности за кариерно развитие. Не на последно място идентифицирането им като служители с потенциал е признание за техните качества и умения“, уточниха те. Програмата за планиране на приемствеността допълнително се реализира и като вътрешно организационен инструмент за повишаване на ангажираността и мотивацията на персонала. Освен възможностите за усъвършенстване на личностните и професионални компетенции, така и шансът за кариерното израстване в компанията я открояват като един от най-предпочитаните работодатели у нас.


 

Номинацията на ЧЕЗ в категория „Най-добър проект за интегриране на образованието в бизнеса“ е свързано с дългогодишните програми и проекти на компанията в подкрепа на средното професионално образование. Със своя проект „Професия енергетик – изборът за успех и развитие в България“ идеята на ЧЕЗ е да насочва, реализира и променя нагласите на младите хора в областта на енергетиката.


 

„Намаляващият прием на ученици в професионалните гимназии води до липса на квалифицирани специалисти в сектора. Една от основните задачи на екипа ни е свързана с повишаване информираността и привличане на младите хора към професията. Нашата цел като работодател е да подсигурим подходяща среда и да подпомогнем младите хора да получат качествено образование и професионални умения, за да останат да работят в България“, заявиха от фирмата. „Екипът ни вярва, че с мерките, които предприемаме за привличане на младите хора в компанията, ще повишим както интереса към професията, така и към професионалното образование като цяло. Повишаване нивото на този тип образование и обучение е една от най-важните дългосрочни стратегии на ЧЕЗ, която има и своето обществено значение не само за пазара на труда, а и за икономиката като цяло“, добавиха в заключение те.

 

Участие в престижния конкурс на БАУХ през 2018 г. са взели над 100 компании в осем категории, а официалната церемония по връчването на наградите ще се проведе на 31 януари 2019 г. в гр. София.

 

През 2017 г. ЧЕЗ България бе отличен с приз за „Най-добър HR проект на голяма компания“ за своята програма „ЧЕЗ Иноватор“.


 

Повече информация за ЧЕЗ България ЕАД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! 


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 


Източник на снимковия материал: ЧЕЗ България, БАУХ

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЧЕЗ България ЕАД
http://www.cez.bg/