ЧЕЗ България: Поощряваме таланти от професионални технически гимназии, за да им дадем „размах на крилете“

08.05.2020 г.4 мин.


Да бъде своеобразен медиатор между учениците и образованието, енергийното дружество ЧЕЗ България е превърнало в своя мисия, която изпълнява чрез разнообразни инициативи, стимулиращи таланта на младежите и поощряващи последващото им академично и професионално развитие. Една от тях през 2020 г. компанията организира за осма поредна година. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ" отличи финалистите от няколко професионални технически гимназии на територията на Западна България. Кои са победителите в надпреварата и какви бъдещи възможности разкрива участието им в състезанието, Инженер.bg научи от екипа на ЧЕЗ България.


 

Стипендии от ЧЕЗ България получиха шестима дванадесетокласници. Традиционно конкурсът се провежда в три етапа, последният от които тази година бе отложен поради мерките за сигурност и въвеждането на извънредно положение у нас. Но това не попречи на желанието на компанията да оцени любознателността и старанието на учениците, а техните резултати са определени въз основа на представянето им във втория етап от конкурса, който се състоя през февруари т.г.

 

„Учебната година е особено важна за реализацията на бъдещите зрелостници, затова решихме да ги мотивираме и подкрепим за демонстрираните от тях знания и способности, придобити в последните години на обучение. Пожелавам им още много бъдещи професионални успехи“, заяви г-жа Евгения Накова, директор „Човешки ресурси" в ЧЕЗ България.

 

„Отличихме най-добре представилите се двама участници от отборите на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София, Професионалната техническа гимназия „Ичко Бойчев“ в Благоевград и Професионалната гимназия по механоелектротехника „Христо Смирненски“ – Кнежа. Всички участници ще получат сертификати за участието си в конкурса“, коментираха от енергийната компания.

 

„Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е една от първите инициативи на ЧЕЗ България, която подкрепя българското професионално образование, търси и мотивира талантливите специалисти по електротехника. От своето начало, конкурсът, който е част от графика на Министерството на образованието и науката за националните състезания по професии, разширява своя мащаб, приобщавайки и висшето образование и учредяването на социална стипендия миналата година. До момента стипендия са получили общо 57 ученици и студенти, а близо 900 са кандидатите в конкурса.


 

„От настоящата 2019/2020 учебна година стипендията е в размер на 600 лева. Освен това, първите три най-добри отбора могат да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения: Технически университет – София (ТУ-София), Колеж по енергетика и електроника към ТУ-София, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София“, обясниха в заключение от ЧЕЗ България.

 

Подробна информация за регламента и периодите на провеждане на отделните кръгове на състезанието, бихте могли да откриете на уебстраницата на конкурса.

 

Повече информация за ЧЕЗ България ЕАД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: ЧЕЗ Бъгария, pexels.com, pexels.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЧЕЗ България ЕАД
http://www.cez.bg/