Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ – в търсене на талантливи и амбициозни бъдещи електротехници

13.03.2020 г.5 мин.

 

Инициативите на ЧЕЗ България, насочени към професионалното образование у нас, продължават с пълна сила през цялата година. А растящият брой на изданията им затвърждава тяхната важна роля за младите и добавената стойност за академичното им образование и последващото кариерно ориентиране. В днешния материал ще насочим вниманието си върху конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, чийто втори регионален кръг през февруари т.г. изправи дванадесетокласници от 11 професионални гимназии на територията на Западна България в истинско „познавателно съревнование“. А ето и какво разказаха за читателите на Инженер.bg от българското енергийно дружество.


 

Бъдещите абитуриенти показаха завидна подготовка в рамките на изминалите два етапа от състезанието. В третия кръг, който се провежда на национално равнище, участие ще вземат ученици от шест професионални гимназии“, посочиха от ЧЕЗ България.

 

Стипендиантският конкурс стартира преди осем години и е една първите инициативи на ЧЕЗ България в подкрепа на професионалното обучение, и в частност – на учениците от 12-ти клас от техническите и икономическите професионални гимназии на територията на Западна България. Състезанието се провежда под патронажа на г-н Петър Докладал – регионален мениджър на ЧЕЗ България, и е част от графика на Министерството на образованието и науката за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2019/2020 г.Равносметката дотук показва, че от всички 900 кандидати, 57 са получили стипендии от ЧЕЗ България, а плановете на дружеството за подкрепа на учениците са все по-амбициозни.


С времето разгърнахме мащаба на проекта и го насочихме към висшето образование. От тази учебна година стипендията е в размер на 600 лв., и се връчва за периода на 2-рия учебен срок,а най-добрите три отбора в състезанието ще могат да кандидатстват с оценката си от него в Технически университет – София (ТУ-София), Колеж по енергетика и електроника към ТУ-София, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София. Нещо повече – през 2019 г. за първи път връчихме и социална стипендия“, допълниха от енергийната компания.Успоредно със състезанието се срещнахме с учители от гимназиите. Обсъдихме възможностите за увеличаване на приема в електротехническите специалности, както и приобщаването на учениците към професионална реализация в сферата на енергетиката. Запознахме преподавателите и ръководствата на училищата и с проектите в областта на професионалното образование, които ще реализираме през 2020 г.“, разказаха още от енергийното дружество.

 

От ЧЕЗ България споделиха още и за положителната обратна връзка, която получават от финалистите в конкурса: „Отзивите от учениците са много важни за нас. Това ни дава повод да вярваме, че достигаме целта си – да откриваме и мотивираме млади и талантливи специалисти по електротехника.В думите на младежите откриваме още нещо, с което се гордеем, а именно изборът им да се реализират като инженери в България“.


Повече информация за Стани стипендиант на ЧЕЗ“ можете да откриете на уебстраницата на конкурса.

 

Повече информация за ЧЕЗ България ЕАД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: ЧЕЗ България, unsplash.com, stipendiant.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЧЕЗ България ЕАД
http://www.cez.bg/