Кариера в нефтохимическата индустрия? С емблематичната ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ ще споделяме възможности

24.11.2020 г.4 мин.

Химическата промишленост е отрасъл, от чието състояние зависи развитието на много други сектори. Инженер.БГ вече си партнира с няколко утвърдени обучителни организации в сектора, а днес сме щастливи да Ви съобщим, че още една емблематична за бранша гимназия се присъедини към семейството ни от партньори. Това е Професионална гимназия по химични технологии (ПГХТ) „Акад. Н. Д. Зелинский“ в Бургас. За нейната 60-годишна история и традиции в обучението на специалисти за нефтохимическата промишленост, ще Ви разкажем в следващите редове...


Гимназията е създадена през 1960 г. с цел подготовка на висококвалифицирани кадри за нефтохимическата индустрия. Училището стартира с четири паралелки, а днес в него се обучават ученици след завършен седми и осми клас в цели 29 паралелки по 5 специалности.

Знаете ли, че в Черноморският район се произвеждат над 40% от продукцията в отрасъла, а в предприятията там работят почти 1/3 от заетите в химическата промишленост в страната? Регионът е специализиран в производството на нефтопродукти, пластмаси, етилен, бензоли, синтетичен каучук, полиакрилна влакна, соди, минерални торове и др.

Какви са възможностите за обучение и развитие?

Учениците в ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ могат да получат висококачествено обучение в редица съвременни специалности, сред които: „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“; „Екология и опазване на околната среда“; „Системно програмиране“; „Икономическа информатика“ и „Електронна търговия“.

Гимназията притежава обновена и модерна учебна сграда с 19 кабинета и класни стаи, разполагаща с  общежитие, производствена сграда, физкултурен салон, ремонтна работилница, хранителен блок и физкултурна площадка.

Училището разполага с 12 лаборатории, сред които химични и микробиологични, лаборатории по аналитична химия, а също и лаборатория, оборудвана с апарати за прилагане на физични методи за анализ, както и лаборатория по процеси и апарати, оборудвана с 10 полупромишлени инсталации за изследване на технологични процеси. Гимназията притежава и лаборатории по КИП и А и електроника. 

На разположение на учениците в ПГХТ са и 5 работилници, позволяващи пълноценно реализиране на учебните програми по Биотехника и Автоматизация на производството.

За да осигури добра практическа подготовка на учениците, а също и последваща реализация на своите възпитаници, гимназията от години си партнира с ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас. Благодарение на това дългогодишно партньорство са осигурени условия за провеждане на учебна и производствена практика на учениците от гимназията на територията на дружеството, а завършилите младежи имат възможност да започнат работа в компанията след успешното им дипломиране.

Благодарим на ръководството на ПГХТ, и по-специално на г-жа Жулиета Ценкова, за възможността да си партнираме с гимназията и заедно да информираме бъдещите специалисти за опциите за обучение и развитие в бранша!

Източник на снимковия материал: ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“

Тагове: кариера, образование, професионална гимназия, процесна автоматизация, химическа промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелински“, гр. Бургас
http://www.pght-zelinskij.com