Дамите лидери в индустрията: Инж. Елена Минчева от Оскар – Ел за успешната компания като мечта, победа и професионално семейство

08.03.2023 г.5 мин.

„Доказвам правотата си с усмивка. Рискувам. Мисля и не се отказвам при неуспех. Напротив – той ме амбицира да продължа, защото краят идва само, когато получиш това, което искаш“. Тези думи звучат като реплики от корпоративен блокбастър, произнесени от герой в строг мъжки костюм и стоманена воля за успех. А всъщност принадлежат на дама, доказан  професионалист, успешен лидер на развиваща се по всички европейски стандарти компания и ръководител на висококвалифициран екип с дълъг списък от впечатляващи проекти зад гърба си. Нейното име е разпознаваемо сред гиганти като Siemens, Schneider, ABB, Westinghouse и Rittal, а картата с реализираните проекти от фирмата се простира на четири континента.  Инж. Елена Минчева е основател и управител на компанията Оскар – Ел, която има над 30-годишна история в областта на инженеринговата дейност, производството на електрически табла, електромонтажните и инсталационни дейности на нови и съществуващи обекти. За почерка на дамата като ръководител, за компанията като реализирана мечта и за своя екип като сплотено семейство, инж. Минчева разказва с особено вълнение пред читателите на Инженер.bg.

Само преди две десетилетия индустрията не се считаше за типично дамско поле за изява. Резерви има и днес, но историята вече изобилства с примери за успешни дами в целия спектър от ръководни позиции в индустриалния сектор. Решителност, креативност и смелост в съчетание с типично дамски качества като деликатен усет, дипломатичност и интуитивност „въоръжават“ жените не просто с умения на отлични ръководители, но и преобръщат представи, нагласи и стандарти. „Последователност, труд, постоянство и търпение“ са основни ценности за съвременния успешен ръководител, категорична е инж. Минчева, която говори за създадената от нея компания като за семейна общност, в която всеки има своята роля. Тя е от примерите, потвърждаващи тезата, че фокусът върху хората, уменията за комуникация и емпатията позволяват на дамите да успяват там, където мъжете се справят по-трудно, в най-сложните и чувствителни възли от човешки взаимоотношения. Жените имат различен управленски подход и по отношение на съперничеството, предотвратяването на конфликти и поддържането на конструктивен диалог. Всичко това, съчетано с трезвата бизнес преценка и способността за вземане на критични решения обогатява лидерското амплоа, а доказателствата са самите компании, ръководени от жени.

„Оскар – Ел за мен е моят живот, моята мечта и моят успех, какъвто и да е той“, приземява в чисто човешки план инж.Минчева изграденото в продължение на три десетилетия. Вижда високите стандарти в работата като победа, символ и смисъл: „Обичаме да даваме качество на изпълнение – то е нашата философия и нашето верую, че това носи осмислен и качествен живот“, заявява тя с увереност. Признания от обществени фигури и организации, отлични референции и дългосрочни партньорства стоят в основата на реномето на Оскар – Ел на международната индустриална сцена, а девизът „Живеем в настоящето, мислим в бъдещето“ е част от корпоративната философия, синтез от прагматичен подход, далновидност, вдъхновение и размах. 

Днес става все по-трудно да отличим дамските от мъжките качества в микса от лидерски „оръжия“. Може би дори темата за  спецификата на управленския почерк по признак пол ще отпадне от дневен ред. С днешна дата дамите превземат върховете на политиката, икономиката, науката и технологиите, доказват безспорни предимства в условия на кризи. Ще остане обаче примерът на онези, които успяват с кураж, професионализъм, енергия и търпение да прескачат граници, сриват норми, разчупват статуквото и трасират собствени пътища на успеха през дебрите на обществените условности, изпълвайки думата лидер с ново съдържание.

Ако имате интерес към кариера в просперираща компания, с международен престиж и отлични условия за работа, можете да се информирате от микросайта на Оскар – Ел ТУК.

Инженер.БГ честити празника на г-жа Минчева като ѝ пожелава да бъде здрава и все така вдъхновяваща!

Източник на снимковия материал: Оскар-Ел, (Oskar-El)

Тагове: електротехника, енергетика, Оскар-Ел

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Оскар – Ел ЕООД
https://www.oskar-el.com