Те са млади, креативни и целеустремени: запознайте се със стипендиантите на АББ България

07.04.2021 г.8 мин.

Поемете смело към своята успешна кариера! Кандидатствайте за стипендията на АББ България до края на април 2021 г.

АББ България за поредна година доказва ролята на бизнеса за развитието на младежите, които ще стартират професионалния си път в света на технологиите. Един от утвърдените механизми за това е стипендиантската програма на фондация „Юрген Дорман“, за която можете да кандидатствате до 30 април 2021 г. Днес ще Ви срещнем с четирима от стипендиантите, които споделиха за читателите на Инженер.bg своите впечатления за програмата и мотивацията си за бъдещо развитие.

Ралица, която поема по пътя на необятните възможности на роботиката

Ралица Костадинова изучава специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“ в Технически университет – София (ТУ – София), филиал Пловдив. В момента заедно със своя ментор тя провежда обучение по програмата RobotStudio. Роботите присъстват активно в живота на младата дама. За участието си в международното състезание по роботика IRC (International Robots Competition) заедно със свои колеги и с подкрепата на Клуба по роботика към ТУ – София, филиал Пловдив, тя създава малък градинарски робот, който върви сам из градината и засява различни зърнени култури.

Амбицията на младата дама е след завършване на бакалавърската си степен на обучение да премине стаж в звеното по роботика на АББ България, както и да продължи дейността си по организиране на събития за студенти в университетския клуб по роботика.

„Стипендията oказва голяма финансова подкрепа, което ми помага да остана фокусирана върху обучението ми. Мотивира ме да запазя високия си успех и ми помага да развия езиковите си умения чрез курс по английски език. Възможността за работа с ментор ми помага да развия и практическите си умения“, споделя Ралица.

АББ България предоставя годишна стипендия в размер на 5 860 лв. на студенти редовно обучение от първи и втори курс на Технически университет – София и ТУ – София, филиал Пловдив. Финансовата подкрепа се отпуска за максимален срок от 5 години. Стипендиантите получават и сумата от 900 лв. за закупуване на компютър.

Допълнителните активности по програмата включват ментор от АББ България по време на целия период на стипендията, онлайн курс по английски език, възможност за летен стаж в АББ България, както и участие в Международната среща на стипендиантите на ABB в Швейцария, която се провежда на всеки две години,

Повече информация за стипендиантската програма на фондация „Юрген Дорман“ можете да откриете ТУК.

Професионалното развитие на Симона в АББ България

Втората млада дама, с която ще Ви запознаем, е Симона Колева. След като печели стипендия през 2019 г., стартира стаж в АББ България. В момента е четвъртокурсник по „Инженерен дизайн“ в ТУ – София и заедно с това е част от екипа на АББ България като специалист „Комуникации“, където отговаря за организирането на събития, създаването на рекламни материали, осъществяването на връзки с медиите, управлението на комуникационните канали на компанията и др.

Перспективите, които Симона Колева вижда пред себе си, са да продължи професионалното си развитие. По думите ѝ сферата, в която работи, предоставя безкрайни възможности за всеки, който е мотивиран, и иска да прилага креативни прийоми в своята дейност. Убедена е, че знанията от университета и опитът ѝ извън него ще продължи да прилага и в своята работа.

„Тази стипендия е една чудесна възможност за студентите с инженерни профили от първи и втори курс, защото, от една страна, им дава сигурност и ги мотивира да се фокусират върху обучението си, а от друга – отваря врати към безброй възможности. Годините в университета, според мен, са от изключителна важност и оформят пътя, по който поема един млад човек, така че от нас зависи да вземем максимума от тях. Пожелавам на младите колеги да са смели, дейни и да не спират да търсят начини да се развиват. Кандидатствайте за стипендията и сами се убедете как тя може да промени живота ви“, отправи своето послание към бъдещите стипендианти Симона.

Визията на Симеон за кариерно бъдеще

Професионалният опит на Симеон Андонов, който се обучава по специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в ТУ – София, включва няколко стажантски програми и дори награда за проект за оптимизиране на производствени процеси.

За стипендиантската програма „Юрген Дорман“ Симеон споделя: „Оказа се, че това е уникална възможност – на мнение съм, че човек трябва да се възползва от предоставените му начини за кариерно израстване, още докато е студент. Видях, че заедно със стипендията се предлага и опция за стаж в компанията, както и ментор от тяхна страна, а от личен опит знам, че по време на стаж в сферата, която изучаваш, можеш да научиш изключително много полезни неща“.

Симеон си поставя за цел следващият му стаж да бъде в АББ България. Успоредно с обучението си за придобиване на магистърска степен, амбицията на студента е да стане част от екипа на компанията, давайки всичко от себе си и намирайки лично удовлетворение от постигнатите резултати.

За високите професионални цели на Делян

Четвъртият стипендиант на АББ България, който представяме днес, е Делян Димитров, който е студент по „Приложна математика и информатика“ в ТУ – София.

„Мотивира ме идеята да кандидатствам за стипендията, зaщото тя подкрепя инженерните специалности и дава широк кръг от възможности на участниците в нея. Исках да поставя ново предизвикателство пред себе си и да се преборя с него, като покажа възможностите и постиженията си. От друга страна, финансовата подкрепа е от голямо значение за младите хора, които са мотивирани да учат и да се развиват“, коментира Делян Димитров.

Воден е от стремежа да запази високия си академичен успех, да усъвършенства инженерната си мисъл и дори да научи още един чужд език още преди да завърши образованието си.

По думите на Делян, стипендията на фондация „Юрген Дорман“ ще помогне за максималното му фокусиране върху неговите целите и ще го мотивира да поддържа високи резултати. В лицето на стипендията младежът вижда отлична възможност да разгърне потенциала си, без да се тревожи за работа и финансово обезпечаване.

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Тагове: ABB, АББ България, образование, обучение

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg