Вторият модул на ЧЕЗ Академия 6 запозна участниците с умните системи за дистанционно отчитане на електромери

28.01.2021 г.3 мин.

Поставяйки фокус върху учениците и студентите, обучаващи се в сферата на електроенергетиката, през януари т.г. енергийната компания ЧЕЗ България организира първите инициативи от събитийния си календар за 2021 г. Сред тях е и вторият модул на ежегодната ЧЕЗ Академия, която подкрепя развитието на възпитаниците на техническите висши училища у нас. Подробности за настоящото шесто издание на Академията за Инженер.bg разказаха от екипа на енергийното дружество.

Първата среща в рамките на ЧЕЗ Академия 6 се проведе на 21 януари 2021 г. Темата на събитието – „Умни системи за дистанционно отчитане на електромери“, представи Николай Хараламбиев, ръководител отдел „Дистанционно отчитане“ в Дирекция „Мерене и управление на данни“ в ЧЕЗ Разпределение България.

„Студентите се запознаха с историята на отчитането и развитието на този сектор от електронергетиката през годините до днес. Бяха разгледани причините да се въведат т.нар. умни системи за дистанционно отчитане и ползите, които носят те – елиминиране на фактора на човешката грешка при снемане на данните, спестяване на време при отчитане, контрол върху включване и изключване на клиентите и не на последно място намаляване на нетехническите загуби. За да е възможно всичко това, разбира се, връзката между устройствата, осигуряваща преноса на данни, се обезпечава непрекъснато от колегите от това звено“, коментираха от ЧЕЗ България.

От енергийната компания допълниха още, че на територията, на която оперира ЧЕЗ България, са монтирани близо 380 000 „умни“ електромера.

В края на срещата студентите имаха възможността да зададат своите въпроси по темата, както и да се информират за възможностите за стаж в тази област.

Традиционно програмата на ЧЕЗ Академия включва ежемесечни работни сесии и срещи в рамките на учебната година. Участието в Академията дава възможност на студентите да преминат стаж или да стартират работа, да вземат участие в работни групи и проекти на ЧЕЗ България и др.

Официалното откриване на ЧЕЗ Академия 6 се състоя на 3 декември 2020 г. До момента участниците имаха възможност да се запознаят отблизо с професията на електромонтьора и възможностите за кариерно развитие в компанията. Във втората част на първия модул на Академията студентите научиха повече и за настоящите и бъдещи дейности на екипа на ЧЕЗ България по отношение на екологичните проекти на дружеството.

Източник на снимковия материал: freepik.com

Тагове: енергетика, кариера, обучение, ЧЕЗ България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЧЕЗ България ЕАД
http://www.cez.bg/